Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Strikkegarn blir brukt daglig av strikkere verden over; her er litt informasjon om strikkegarn!

Hva er strikkegarn?

Strikkegarn er en fiberstreng som brukes i strikkeprosessen. Den er tradisjonelt laget av ull, men kan også lages av andre animalske fibre eller til og med plantefibre.

Ulike typer garn:

– Akryl: Akryl er et syntetisk materiale som er utviklet for å minne om ull og bomull. Den kan farges i alle farger og har blitt brukt som en erstatning for de dyrere materialene.

– Babyalpakka: Babyalpakka er en type alpakka som ble avlet for å ha mindre beskyttelseshår og mer dunet ull, noe som gjør den myk nok til babyartikler.

– Bambus: Bambusgarn er laget av bambusfibre som er spunnet til et garn som ligner på bomull eller silke, men med mer tekstur på grunn av bambusens naturlige fibre. Dette gir garnet unike kvaliteter, noe som gjør det perfekt for klær og hjemmeinnredningsprosjekter.

– Mohairull: Mohair er et veldig mykt og glatt stoff som også er tynt og skinnende. Mohair er også en god varmeleder og vil absorbere fuktighet fra huden eller klærne. I tillegg? Mohair vil krympe og klø lite!

– Silke: Silke er en naturlig fiber som er myk og lett. Den er også elastisk og vannavstøtende. Dette gjør det til et perfekt stoff å ha på hvis du vil ta vare på huden din og være komfortabel.

– Bomull: Bomull er et godt stoffvalg, ikke bare på grunn av holdbarheten, men også fordi den kan merceriseres for å gjøre klærne ekstra skinnende. Denne prosessen gjør stoffet mer motstandsdyktig mot flekker og slitasje.

Når kom ulla til Norge?

Sauen og dens ull kom til Norge for rundt 6000 år siden. Disse dyrene var et forråd av rikdom og var uunnværlige for vikingene som oppdrettet dem for både kjøttet og ullen. Vikingene brukte ullen fra disse sauene til å veve klær.

Hvordan blir ull til garn?

Når vi produserer garn tørker vi først ullen og forsegler den deretter i papir. Etterpå sender vi den til en stasjon hvor noen vil åpne pakken og vurdere kvaliteten. Vi har 10 slike stasjoner over hele landet.

Prosessen starter med å bløtlegge ullen i vann og deretter legge den på et kort. Kardemaskinen har et sett med tenner som grer gjennom ullen og fjerner eventuelle floker eller andre urenheter. Dette gjøres ved å føre ullen over en serie metallsylindere, kalt «kortguider», som har metalltenner som grer gjennom den for å fjerne rusk eller skitt. Den kardede ullen vikles deretter på en spindel, som kan stilles inn til å spinne med forskjellige hastigheter for forskjellige typer garn.

Superwash og mercerisering?

Superwash er en prosess som ble laget for å gjøre ull maskinvaskbar. Det innebærer å legge et lag med plast over hver fiber. Denne prosessen er også skånsom mot stoffet, og sikrer at det ikke blir skadet av vaskesyklusen.

Mercerisering er en prosess for behandling av ull som gjør den sterkere og mer holdbar. Generelt vil ullen også ta bedre inn farger og få et blankere utseende.

Populære innlegg