Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Strikk enkel genser med isydde ermer

Genser i Viking Alpaca Storm

Hvordan strikke en genser fra A til Å:

Jeg har forsøkt å forklare skritt for skritt prosessen med å strikke en enkel genser. Det ligger massevis av hjelpemateriale på nettet, så dersom det er noe du ikke forstår, og du ikke har noen å spørre, finnes det tusenvis av opplæringsvideoer et tastetrykk unna.

Så litt forklaring:

Ermene:

Når jeg skal strikke en genser, uansett om jeg har oppskrift eller ikke, begynner jeg med ermene. Jeg ser på ermene som en realistisk prøvelapp, og da finner jeg hva strikkefastheten blir på rundpinne. (Det er ikke alltid strikkefastheten på prøvelapp frem og tilbake blir 100% identisk med strikk på rundpinne, men det er uansett bedre enn ingen prøvelapp).

Jeg pleier også å strikke ermene parallelt, sånn at jeg øker likt på begge.

Bolen (torsoen) :

Når du er blitt helt sikker på strikkefastheten, kan du begynne på bolen. Her har jeg brukt rettstrikking nederst både på ermer og bol, siden dette skal bli en virkelig enkel genser.

Bolen strikkes rett opp i glattstrikking til ermehullet. Her deler du arbeidet i to like deler og fortsetter oppover frem og tilbake over hver del, rett på rettsiden og vrangt på vrangsiden. Du kan også velge å strikke et relieffmønster. På dette eksemplet har jeg strikket skråborder foran og ruter bak – bare for moro skyld.

Bakstykket:

Uansett er det lurest å strikke ferdig bakstykket først, fordi forstykket skal ha halsringning når det gjenstår 6-10 cm av arbeidet.

Hvis du i mellomtiden har strikket ferdig ermene, måler du hvor bredt ermet er helt øverst, dvs hvor langt oppover du skal strikke for at bakstykket skal passe til ermet. Når du har riktig høyde, feller du av bakstykket.

NB: Ermevidden bør variere om det er en tynn genser eller en skigenser du lager. Den jeg har laget her er i halvtykt garn, så jeg har valgt litt romsligere ermer.

Forstykket:

Strikk rett opp i glattstrikk til forstykket er 6-10 cm kortere enn bakstykket. Nå felles det til halsringning og hver side strikkes for seg til skulderhøyden passer med bakstykket og derved til ermet.

Vil du prøve deg, så er det gratis oppskrift her på en modell i glattstrikk:

https://tusenideer.no/wp-content/uploads/2021/04/Enkel-genser-med-isydde-ermer.pdf

Populære innlegg