Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Strikk dine egne gjenbrukbare kjøkkenhåndklær fra Tusenideer.no

Er du lei av å kjøpe kjøkkenhåndklær som raskt blir utslitt og må kastes? I dette innlegget fra Tusenideer.no deler vi vår enkle, spennende og forklarende strikkeoppskrift på gjenbrukbare kjøkkenhåndklær som du kan strikke selv! Dette er et praktisk alternativ til å kjøpe engangshåndklær, og du kan lage dem i dine favorittfarger og materialer. I tillegg gir vi deg personlige tips for å gjøre strikkeprosessen enda mer morsom og effektiv. La oss sette i gang!

Materialer og utstyr

For å strikke dine egne gjenbrukbare kjøkkenhåndklær, trenger du følgende materialer og utstyr:

 • Garn: Velg et garn som er godt egnet for kjøkkenhåndklær – bomull er et utmerket valg på grunn av dets absorberende og slitesterke egenskaper. Vi anbefaler å bruke et garn i en tykkelse som passer til pinne nummer 4 eller 5. Gjerne et garn som kan vaskes på 60 grader for god hygiene på kjøkkenet.
 • Strikkepinner: Bruk rundpinner eller vanlige strømpepinner i størrelse 4 eller 5, avhengig av hvilken tykkelse garnet ditt krever.
 • Målebånd: For å måle størrelsen på håndkleet mens du strikker.
 • Saks: For å klippe trådene etter at du har avsluttet arbeidet.
 • Nål: For å feste trådene når du er ferdig med strikkingen.

Strikkeoppskrift for gjenbrukbare kjøkkenhåndklær

Før du begynner å strikke, bør du bestemme deg for hvor stort kjøkkenhåndkleet ditt skal være. Vi foreslår en størrelse på omtrent 30×30 centimeter, men du kan selvfølgelig tilpasse målene etter dine egne preferanser.

Legg opp masker

Begynn med å legge opp masker for ditt kjøkkenhåndkle. Vi anbefaler å legge opp 60 masker for et håndkle som måler 30×30 centimeter. Hvis du ønsker et større eller mindre håndkle, kan du legge opp flere eller færre masker, men husk at antall masker skal være et partall.

Strikk vrangbord

Strikk vrangbord i 2 rette og 2 vrange masker over de første 6 omgangene (cirka 1,5 centimeter). Dette vil skape en fin kant nederst på håndkleet som forhindrer at det ruller seg opp. Personlig tips fra Tusenideer.no: For å gjøre vrangborden ekstra elastisk, kan du strikke den litt løsere enn resten av håndkleet.

Strikk hovedmønsteret

Etter at du har strikket vrangbord, er det på tide å begynne med hovedmønsteret på kjøkkenhåndkleet. Vi foreslår å strikke et enkelt perlemønster, som gir en fin struktur og er godt egnet for å tørke opp søl på kjøkkenet. Her er oppskriften for perlemønsteret:

 1. Strikk en omgang rettstrikk.
 2. Strikk en omgang der du veksler mellom 1 rett og 1 vrang.
 3. Gjenta trinn 1 og 2 for å skape perlemønsteret.

Fortsett å strikke perlemønsteret til kjøkkenhåndkleet har nådd ønsket lengde, men husk å avslutte med en omgang rettstrikk.

Strikk vrangbord på toppen

Når du har nådd ønsket lengde på kjøkkenhåndkleet, er det på tide å strikke vrangbord også på toppen. Strikk 2 rette og 2 vrange masker over de siste 6 omgangene, akkurat som du gjorde i begynnelsen. Dette vil skape en fin kant øverst på håndkleet og bidra til en jevn og pen avslutning.

Fell av masker og avslutt arbeidet

Fell av maskene løst og i samme mønster som du har strikket (2 rette, 2 vrange). Klipp tråden og tre den gjennom den siste masken for å feste den. Bruk nålen til å feste alle løse tråder på baksiden av kjøkkenhåndkleet.

Personlige tips fra Tusenideer.no

 • For å gjøre kjøkkenhåndklærne enda mer personlige, kan du eksperimentere med ulike farger og mønstre. Prøv for eksempel å strikke striper ved å bytte farge annenhver omgang, eller legg til en kontrastfarge i vrangborden.
 • Hvis du ønsker å lage et sett med matchende kjøkkenhåndklær, kan du variere størrelsen og formen på håndklærne, men bruke samme garn og farger.
 • Gjør kjøkkenhåndklærne til en flott gave ved å legge dem sammen pent og knyte et bånd rundt. Dette er en både praktisk og personlig gave som vil bli satt pris på.

Vi håper du liker denne strikkeoppskriften på gjenbrukbare kjøkkenhåndklær fra Tusenideer.no, og at du blir inspirert til å prøve den ut selv. Lykke til, og husk at vi alltid er her for å hjelpe deg med dine strikkeprosjekter.

Populære innlegg