Hva er Sisu garn? Og hvorfor er den så populær?

Sisu garn er en flott garntype, mange strikkeoppskrifter nevner spesifikt bruken av denne garnsorten i sin oppskrift. Vi skal se litt på sisu garn, og se hvorfor nettopp denne garnsorten er så populær.

Hva er sisu garn?

Sisu garn er en flott garntype som er blitt svært populær for å strikke diverse produkter. Den består av 80% ull og 20% nylon. Sisu garn lages som regel av Sandnes garn.

Denne miksen er blitt gjort for en del forskjellige grunner. For det første så synes mange at hundre prosent ull ofte kan by på ubehag. Blant annet grunnet kløe.

Sisu garn fra Sandnes Garn, 80% ull og 20% nylon
Her kan du se et bilde av sisu garn fra Sandnes Garn

Barn blant annet er ofte ikke så store tilhengere av å ha på seg plagg laget av hundre prosent ull. Dette er fordi at deres fine, myke og ømfintlige hud er svært sensitiv. Ubehandlede plagg som er strikket med ubehandlet ull har ofte fibre som stikker ut i alle retninger. Dette gjør at plagget kjennes ekstra godt mot huden, da man kan føle at disse utstikkende ullfibrene nærmest stikker.

Dette er det som gjør sisu garn til et flott alternativ. Ved å blande nylon med ull så vil plagget kunne oppleves som å være mye mer komfortabelt hvis det berører huden. 

Hva er superwash?

Superwash er en behandling for garn. Denne behandling er gjort på sisu garn. Dette gjøres ofte for å gjøre så garnet føles mykere, og for å gjøre det lettere å vaske garnet.

Kort forklart så gjøres superwash behandling ved at garn blir dyppet eller dekket i en syre løsning. Videre så blir sisu garnet eller et hvilket som helst annet garn eller fiber dekket av en plasthinne. Denne plasthinnen gjør at skjellstrukturene blir glattere så man ikke kan føle overgangen mellom skjellene i ull-fiberet. Det er denne overgangen som gjør at noen føler at ull kan klø.

Til tross for at det blir lagt en tynn plasthinne på utstiden av ull fiberet, så kan garnet fortsatt markedsføres som et hundre prosent ullgarn, altså dersom garnet er spunnet av ull. Plasthinnen utgir en ubetydelig del av den totale massen til garnet. Det er denne behandlingen som gjør man kan strikke behagelige plagg til inne og utendørs bruk med sisu garn.

Illustrasjonsbilde av et ullfiber. Her kan man se mange skjell-lignende flak som overlapper hverandre. Det er disse skjell-lignende flakene som blir dekket under en superwash behandling.

Når plagg strikket av “vanlige garn” uten superwashbehandling blir vasket, så kan skjellstrukturene i ullfiberet stikke mer ut. Når plagg laget med sisu garn eller annet superwashbehandlet garn, så vil ikke disse skjellstrukturene stikke ut, men holde seg tett inntil fiberet. Dette gjør at selv om plagget er vasket, så vil det beholde den gode myke konsistensen.

Sisu garn – Barnas favoritt

Superwashbehandede garnsorter som Sisu garn blir ofte kalt barnas favoritt. Dette er ikke uten grunn. Superwashbehandling kan gjøre at selv de røffeste ullfibrene oppleves som mykere og mer behagelig mot kroppen. 

Superwashbehandling er ofte gjort på mer røffe ullfibre. Mykere fibre som brukes for å lage merino garn, alpakka garn, cashmere garn og mohair garn gjennomgår ofte ikke superwashbehandling, da disse fibrene har egenskaper som gjør at de er lette å tørke og generelt er svært myke og kjennes komfortabelt ut mot bar hud.

Superwashbehandlede garnsorter som sisu garn kan derfor godt brukes til å strikke slitesterke strømper i fine farger til hele familien. Sisu garn som har gjennomgått superwashbehandling er også svært lette å vaske, og gjør at flekker og søl lett blir vasket bort. Dette er svært praktisk da barn ofte griser og søler en god del. Plagg strikket med sisu garn blir derfor ofte kalt barnas favoritt under parkdress og jakke.

Mikset for optimal komfort og styrke

Sisu garn inneholder 80% ullgarn og 20% nylon. Det er ingen tilfeldighet at det nettopp er nylon som er blandet med garn i denne garnsorten. Nylon har en spennende historie som går tilbake til 1935 i Statene. Allerede tilbake i 1939 så startet DuPont industriell produksjon av av nylon.

DuPont bruke det syntetiske tekstilfibre fremstillet av olje for å lage blant annet strømper for kvinner. Disse strømpene ble svært populære og ble den nyeste moten i etterkrigstiden i Europa. Nesten alle kvinner var ikledd strømper fra nylon på denne tiden.

Nylon som sisu garnet inneholder brukes blant annet til produksjon av fiskesnører, solide tau og fallskjermer. Hvis fallskjermjegere stoler på tekstilfibre av nylon for å trygt kunne sveve ned til bakken, så du stole på at sisu garn og nylon vil tilføre flotte egenskaper til strømpen du strikker for minstemann i familien.

Ved å blande nylon garn med ull, så gjøres sisu garnet svært slitesterkt. Ullen vil gjøre at plagg strikket med sisu garn blir godt og varmt, mens nylon fibrene gjør at tøyet blir slitesterkt og mer komfortabelt å ha på seg.

Vasketips for sisu garn

Plagg strikket med sisu garn bør vaskes separat, helst for hånd, og i verste fall på et program i maskinen som ikke er alt for varmt. Gjerne på 40 grader på et ullprogram. Plagg med sisu garn skal ikke tørkes i tørketrommel. Heng heller opp plagget på en snor, eller legg det flatt og snu det når den ene siden er tørr.

Hvis du trenger sisu garn, så kan selges det hos vår partner Titt inn garn.

Kanskje du også vil like:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *