Pannebånd ABC

Enkelt pannebånd med rett- og vrangmasker

Min lokale garnbutikk har midlertidig stengt på grunn av Corona, og posten kan ta sin tid… Så det er på tide å ta fram restegarn og gi seg i kast med litt småstrikk: Pannebånd!

Pannebånd er enkelt å lage. Det er bare å strikke en lang remse, tilpasse lengden til hodestørrelse og sy sammen bak. Det er lettere å tilpasse pannebåndet til hodestørrelsen ved å strikke fram og tilbake.

Å strikke pannebånd er en fin måte å bruke opp restegarn og fylle opp gaveskuffen på. Det finnes uendelig med mønstervariasjoner med forskjellig vanskelighetsgrad, men her har jeg valgt en basisvariant og forklarer nedenfor hvordan det kan tilpasses alle garntykkelser. Dette er også et fint nybegynner-prosjekt med bare rett- og vrangmasker.

Pannebånd strikket i Alpakka Wool fra Du Store Alpakka

Tykt eller tynt garn?

Pannebånd kan strikkes med alle typer garn uansett tykkelse. Standard mål på pannebånd til dame er ca 12cm bred og 48cm lang. For å bestemme antall masker du skal legge opp, brukes en enkel formel:

Gang antall masker tilsvarende garnets strikkefasthet på 10cm med 1,2 = en bredde på 12cm. Bruk pinnestørrelsen anbefalt for garnet.

Eksempel 1: Dale Eco Baby Wool med strikkefasthet 28m på pinne 3mm = 28 masker x 1,2 = 33,6 som avrundes til 34 masker for å få en bredde på 12 cm. Legg opp 34 masker på pinne 3mm.

Eksempel 2: Drops Andes med strikkefasthet 10m på pinne 9mm = 10 masker x 1,2 = 12. Legg opp 12 masker på pinne 9mm

Det er det bare å finne fram restegarn i alle tykkelser og strikke pannebånd til alle som måtte ønske seg det!

Gratis oppskrift/forklaring finner du her: https://tusenideer.no/wp-content/uploads/2021/02/Basis-oppskrift-for-pannebånd-PDF.pdf