Blondestrikk = hullstrikk
Min venninne Monica er en reser på blondestrikk og har laget mange fine oppskrifter på små og store sjal med forskjellig vanskelighetsgrad. Så hvorfor ikke prøve dette lekre skjerfet? Og skulle dette falle i smak, kan vi komme med flere oppskrifter etter hvert…
Mønsteret i skjerfet dannes ved bruk av kast som danner hull & dermed øker maskeantallet, for deretter å strikke masker sammen, noe som forminsker maskeantallet, slik at antall masker forblir konstant.
Du kommer fort inn i rytmen og det er morsomt å se skjerfet vokse. Dette er en basisoppskrift som kan brukes til alle garntykkelser, men det blir spesielt lekkert i tynt garn…
Gratisoppskrift finner du her: https://tusenideer.no/wp-content/uploads/2021/02/blondeskjerf-Rowan-Fine-Lace-PDF.pdf
Vakkert igjennom historien
Florlette skjerf og sjal i blondestrikk regnes som noe av det flotteste innen håndstrikk. Historisk har plaggene blitt brukt som festantrekk for å pynte seg til bryllup og spesielle anledninger, for å vise velstand eller som medgift for å vise fram håndarbeidsferdigheter.
Orenburg-sjalene fra Uralfjellene i Russland er utsøkt og kan dateres helt tilbake til 1600-tallet. De strikkes av syltynt garn spunnet av geiteull/kjeull og er høyt skattet.
De tradisjonelle bryllupssjalene fra Shetland er verdensberømte. De skal være så tynne at de kan trekkes igjennom en giftering. Denne typen blondestrikk fra Shetland ble veldig populært i England på 1800-tallet da Dronning Victoria ble begeistret og gjorde Shetlandsblonder til mote blant de adelige.
I dag strikkes originale Shetlandssjal av entusiaster over hele verden, noe som beviser at vakkert håndarbeid aldri går av moten!
Bryllupssjal fra Shetland