Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Mohair garn, dens historie, egenskaper og vasketips.

Mohair garn kommer fra Angorageit. Denne geiten har et litt artig utseende og ser ikke ut som typiske geiter som vi er kjent med her i Norge. Angorageiter er en en skikkelig krølltopp og har lange krøllete ull-fibere som henger nedover. Ordet mohair er en transkripsjon av det Arabiske ordet موهير. En populær translitterasjon av dette Arabiske ordet til det Latinske alfabetet er “mukhayyar”.

Mukhayyar kommer visstnok fra det Arabiske verbet Khayyara som betyr valg, eller han valgte. Han gjorde tydeligvis ikke et dårlig valg, da mohair garn er å anse som en av de flotteste og mest luksuriøse garntypene.

Bilde av en krøllete angorageit, angorageit, mohair garn
Dette er en typisk Angora geit, som du kan se har den lange krøllete ull-fiber. Angorageiter sine ull-fibre har naturlig glorie-effekt som blir videreført til garnform.

Hva er mohair garn?

Som kort nevnt over, så er mohair garn altså garn spunnet av fibrene fra Angorageiter. I likhet med cashmere garn, merino garn og alpakka garn så er mohair garn ansett som en mer luksuriøs type garn, og koster derfor ofte litt ekstra.

Rent mohair garn er det ofte sjeldent å komme over. Ettersom mohair garn er en svært etterlengtet vare så er det veldig vanlig å blande mohair med andre garnsorter. Det kan også være positivt med mohair garnsorter som består av en blanding. Mohair garn blandet med litt silke kan gjøre det mye letter å strikke garnet. En slik blanding kan også bidra til å gjøre garnet mer slitesterkt og lettere å håndtere.

Mykt som silke, og sterkt som jern

Mohair garn er kjent for å være silkemykt. Mange sier at det eksklusive mohair garnet føles mykt og godt mot kroppen. Det sies også at mohair garn er sterke enn stål i samme diameter som mohair fibrene.

Mohair fibre er svært slitesterk og elastisk. Fibrene fra angorageiten kan visstnok strekkes 30 prosent lengre enn sin egen lengde uten å bli ødelagt. Dette gjør at garnet egner seg bra for å strikke flotte og “stretchy” klær.

Mohair fibre er kjent for å være lett å farge, og å holde seg fin og fargerik lenge etter den har blitt farget. Dette gjør at klær strikket med mohair garn vil kunne holde seg fin, fargerik og se lik ut som den gjorde når den var nystrikket i mange år.

I likhet med mange andre naturlige fibre fra alpakka, geiter og sauer så er ikke mohair fibre lett antennelig. Dette gjør at klesplagg strikket med mohair garn er tryggere å ha på seg rundt et åpent bål sammenlignet med bomull. Det er dermed ikke sagt at du kan strikke en drakt med mohair garn og leke brannmann. Hold dog god avstand til bål, og åpne flammer, uavhengig av hvilke fibre dine klær inneholder.

Glorie-effekt fra mohair garn
Her kan den vakre glorie-effekten tydelig sees.

En kul egenskap til mohair garnet er dens glorie-effekt. Med dette så menes de utstikkende tynne og myke fibrene. Disse fibrene stikker ofte ut fra garnet til alle kanter og er svært myke og gode å berøre. Når lys skinner på produkter av mohair garn så kan man se en slags glorie-effekt rundt den definerte garn-tråden. Hvis du ønsker å øke denne effekten, så kan man forsiktig børste produkter som inneholder mohair garn med en myk børste. Hvis man gjør dette så vil flere fibre stikke ut.

Hvor kommer garnet fra?

Angorageitene hvor vi får ullen fra bærer navnet Angora. Dette var tidligere en alternativ måte å skrive Ankara på. Ankara er hovedstaden i dagens Tyrkia, og det er derfor rimelig å tro at geiten stammer herfra. Selv om angorageitene er oppkalt etter Ankara, så kommer de faktisk ikke derfra, ihvertfall ikke opprinnelig. La oss finne ut mer om opphavet til disse spennende geitene som gir oss det flotte mohair garnet.

Det sies at geitene som vi lager mohair garn fra opprinnelig stammer fra fjellene i Tibet. Derfra skal de ha migrert eller blitt fraktet av mennesker til det Osmanske riket. Geitene skal ha kommet til det Osmanske riket allerede på det 15 århundre.

Allerede mange hundre år før angorageitene endte opp i Tyrkia, så skal plagg og stoff fra mohair garn ha blitt fraktet på silkeveien, og vært tilgjengelig for de rikeste av de rike i Europa.

England hadde på denne tiden så smått begynt å eksperimentere med simple former for fabrikker og spinning av naturlige fibre for å lage garn. Engelske tekstiler var kjente over hele Europa og begynte med produsering av tekstiler fra britiske sauer.

England som hadde hørt rykter om mohair garnet og dets flotte egenskaper begynte tidlig å handle råe mohair fibre fra det Ottomanske riket. Disse fibrene ble så spunnet til flott mohair garn hjemme i England. Spinning av garn var faktisk en av pådriverne til den industrielle revolusjonen, og mange viser til “The spinning jenny” som en av de første industrielle nyvinningene fra revolusjonen. Hvem vet, kanskje det var mohair garn som ble spunnet på denne maskinen?

Finn et stort utvalg av Mohair Garn her

Forskjellige angoraer, kaninen og geiten

Angorageiten har en navnebror, eller rettere sakt en navnekanin. Angorakaninen er en søt liten levende hårdott fra det samme området i dagens Tyrkia. Det lages også garn fra denne søte lille krabaten. Dette garnet blir kalt angora garn, og er ikke mohair garn. Dette gjør at mange blander de to typene garn ettersom dyrene som produserer fibrene har litt liknende og forvirrende navn.

Så for å oppklare saken en gang for alle, så kommer mohair garn fra Angorageiten mens Angora garn kommer fra Angorakaninen.

Finn et lite utvalg av Angora garn her

Strikke med Mohair

Noen synes at det kan være litt vanskelig å strikke med mohair garn. Det kan være grunnet feil utstyr. Mohair garnet er svært hårete hvis man kan kalle det det. Med andre ord så stikker det ut mange fibre fra mohair garnet. Så det er lett å strikke feil, og å ende opp med å strikke inn i de utstikkende fibrene eller å splitte garnet.

Et tips kan være å bruke strikkepinner som ikke er så alt for spisse og å være ekstra oppmerksom når man strikker med dette garnet. Videre så er kanskje ikke mohair garn et lett garn å strikke med hvis man er en helt fersk på strikking. Men hvis man er viderekommen, og tar tipsene over til etterretning så vil resultatet være så absolutt verdt det. Dette garnet gir flotte luftige og lette plagg og er kjent for å være garnet for de kresne.

Tips og triks for å vaske plagg med mohair garn

For å ivareta flotte produkter laget av mohair garn, så anbefales det å være litt varsom. Man skal aller helst vaske det for hånd. Bruk en veldig mild såpe som er laget for ull, og bland det med lunkent vann.

La tøyet trekke inn vannet en liten stund, før du tar og masserer det fint for å fjerne eventuelle flekker. Rens så plagget i kaldt rennende vann for å fjerne såpen.

Når plagget ditt som er laget av mohair garn, skal tørke så bør det henges over en line eller legges ned flatt. Klær med mohair garn tørker som regel ganske hurtig. Du kan gjerne riste litt i tøyet eller børste det med en myk børste for å oppnå den flotte glorie-effekten til mohair garn når det er tørket.

Hva enn du gjør, tørk aldri plagget i en tørketrommel.

Populære innlegg