Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Livet med ileostomi: Gode råd til hverdagen

Tanken på å leve med ileostomi kan virke overveldende. Uansett om du står overfor en stomioperasjon eller nylig har gjennomgått operasjonen, har du sikkert mange bekymringer og tanker om fremtiden din.Dette er helt naturlig, og det tar tid og erfaring å lære å håndtere stomien din. Livet med ileostomi er ikke uten utfordringer. Men med riktig støtte, gode rutiner og ikke minst tålmodighet, kan du oppnå bedre livskvalitet og økt selvtillit i hverdagen.

Hva er ileostomi, og hvorfor får man det?
En ileostomi er en operasjon hvor tykktarmen fjernes. Deretter føres en del av tynntarmen ut på magen, hvor det skapes en kunstig åpning der avføringen kommer ut. Det kan være nødvendig å fjerne tykktarmen og anlegge ileostomi ved alvorlige tarmproblemer som inflammatoriske tarmsykdommer eller kreft.

Formålet med en ileostomi er å forbedre pasientens livskvalitet og redusere symptomene som ligger til grunn for operasjonen.


Hverdagen med ileostomi
Selv om anleggelse av en ileostomi øker livskvaliteten for de fleste, føler mange seg fortvilet ved tanken på et liv med stomi. Og det er ingen tvil om at det er en stor utfordring å venne seg til en ileostomi – både følelsesmessig og fysisk.

Det er likevel viktig å understreke at de fleste mennesker kan vende tilbake til det livet de ønsker å leve. Det betyr at du fint kan drive med idrett, delta i sosiale aktiviteter, jobbe og leve et helt vanlig liv med en ileostomi.

Tilhelingsprosessen etter operasjonen kan imidlertid ta tid. Utover det må du lære stomien din å kjenne, finne ut hvilke stomiprodukter som passer for deg, og etablere en god rutine for å skifte pose og stelle stomien og huden rundt. Så ikke fortvil hvis alt virker uoversiktlig i begynnelsen. Med tiden vil de fleste oppleve at alt blir lettere og en naturlig del av hverdagen.


Forebygg lekkasje og hudirritasjon med de riktige stomiproduktene
Lekkasje og hudirritasjon er noen av de vanligste utfordringene i hverdagen for mennesker med stomi. Heldigvis finnes det flere ting du kan gjøre for å forebygge at dette oppstår.

Det aller viktigste er å finne et stomiprodukt som passer til din stomi. Det er viktig med en tett passform og sikkert feste for å forebygge lekkasje. Hvilken stomipose du skal velge, avhenger blant annet av området rundt stomien din er flatt, har buler, brokk eller andre ujevnheter. Mange har også nytte av tilleggsprodukter som tape, tetningsringer og stomibelte, som holder hudplaten på plass og gir ekstra trygghet i hverdagen.

Hvis du opplever rød, hoven eller øm hud rundt stomien, kan det også være en god idé å bruke barrierekrem eller hudbeskyttelsesfilm som beskytter huden mot avføring. Utover det er det selvfølgelig viktig at du etablerer en god rutine for stomistell, der du skifter posen regelmessig og sørger for å holde huden rundt stomien ren og tørr.


Få gratis støtte og veiledning med Coloplast Assistanse
Som stomioperert kan det være at du har mange spørsmål – både tvil knyttet til produktvalg og generelle bekymringer om fremtiden og livet med ileostomi generelt.

Coloplast Assistanse er et serviceprogram for deg med stomi som kan gi deg trygghet når du trenger det. Når du melder deg inn i Coloplast Assistanse, får du tilgang til veiledning fra Coloplasts sykepleiere. De kan gi råd over telefonen og svare på spørsmålene dine, slik at du får en ekstra hjelpende hånd i hverdagen.

Du har også muligheten for å bestille gratis vareprøver på stomiposer og tilbehør, slik at du kan finne de stomiproduktene som gjør hverdagen lettere for deg.

Populære innlegg