Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Hvordan tove ull; kom i gang med toving av ull!

Toving er en naturlig prosess der ullfibre krymper og blir mer kondensert ved tilsetning av fuktighet og agitasjon. Toving brukes til å lage filtbaserte stoffer som er vannavstøtende, slitesterke og isolerende.

En av de tidligste registreringene av filtfremstilling kommer fra det gamle Egypt. Prosessen går ut på å tove ull for hånd eller ved hjelp av en elektrisk maskin. Denne prosessen har blitt brukt i århundrer for å lage filtbaserte stoffer, som hatter og kåper.

Fordeler med å tove ull

Du har kanskje trodd at ull bare er et høst- og vinterplagg, men det er ikke tilfelle. Strikket ull kan brukes hele året på grunn av slitestyrken. Den kan brukes om sommeren uten å bli for varm, og den er lett nok for varmere måneder. Den gir også varme om vinteren for å beskytte mot kaldt vær.

Ull er et av de mest allsidige materialene som kan toves. Toving av ull er en prosess for å forvandle ull til et stoff ved å mattere, kondensere og presse det med fuktighet. Fibrene presses deretter sammen, og samler dem til et tett ark som ligner filt.

Hvordan tove ull i vaskemaskin

For å tove ull, legg ullen i en vaskemaskin med andre klær som vil hjelpe å tove. Still inn maskinen på 30-40 grader og et kort program på rundt 30 minutter, men vennligst ikke bruk ullprogrammet for vaskemaskiner, da det prøver å ikke tove. Vi anbefaler å bare bruke vanlig vaskemaskinssåpe.

Når vaskingen er over, ta ut prosjektene. Har du mye igjen, gjør en ny runde. Du kan også tove den for hånd hvis du vil. Når strikketøyet ditt har den størrelsen du ønsker, form det med hendene. Har den blitt litt for liten kan du strekke den bakover i alle retninger for å gjøre den større igjen.

For å tørke den ordentlig, legg den på noe flatt og i den formen du ønsker.

Hvordan tove i tørketrommel

Å tove ull i tørketrommel er i utgangspunktet det samme som i vaskemaskin, men du trenger ikke vente på at tørketrommelen blir tom for vann.

Du kan bruke tørketrommel til å tove ull uten at du trenger alt bryet som følger med å bruke vaskemaskin. Bare legg våt ull i tørketrommelen (med våte klær) og slå den på! Du kan også sjekke når du vil vite om ullen er tovet riktig og hvor lang tid som er igjen, helt uten bryet med vannet som følger vaskemaskinen.

Hvordan tove for hånd

For å tove for hånd, fukt først strikket med varmt vann og tilsett rikelig med såpe. Gni ullen mot seg selv for å skape friksjon. Jo mer du gnir, jo mer vil det toves, så gå sakte først for å unngå overtoving. Når den føles nok til å formes lett kan du enten legge den i en slags beholder eller legge den flatt på gulvet slik at du lettere kan jobbe med den

Du kan også bruke tovebrett eller noe annet med lignende riller.

Jeg håper du har det gøy med å tove!

Populære innlegg