Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Hvordan strikke vrang (vrangstrikk/ribbestrikk)

I dette innlegget skal vi ta for oss de vrange maskene. Disse kan virke noe mer skummelt for en nybegynner å strikke vrangstrikk, men man får fort taket på denne teknikken også. Helt kort forklart så er vrangmasker slik en vanlig strikket maske ser ut på innsiden av et ferdig plagg.

De siste årene har det også kommet mange oppskrifter hvor vranga skal være ut. Disse plaggene vil få et røffere utseende med sine vrangemasker. Om man f.eks skal lage seg en slik genser så kan man strikke den i vanlig glattstrikk, som forklart her – for så å vrenge den slik at vranga blir utsiden. Dette gjør arbeidet lettere siden det å strikke vrangmasker vanligvis tar lengre tid enn den enkle glattstrikken. Det som er viktig å huske på da er at man fester tråder på rett side, altså innsiden.

Et eksempel på dette er Vranggenser av Strikkezilla

Hvordan strikke vrange masker

Når man strikker vrange masker så strikker man på en måte motsatt vei en rette masker, og man har tråden foran arbeidet, altså mot deg.

Sandnes Garn har en god video som viser hvordan man gjør dette

Hva er vrangstrikk

Det første man som regel tenker på når man snakker om vrange masker er vrangbord. Derfor er da ganske lurt å lære seg denne teknikken raskt. Vrangborder er det man har nederst på ermer, bolen, øverst i livet på en bukse osv. Vrangstrikk er ofte 1 maske rett – 1 maske vrang omgangen ut, evt 2 masker rett og 2 masker vrang. Vrangborder kan man både strikke rundt på rundpinne eller frem og tilbake. Det man må huske når man strikke frem og tilbake er at man strikker maskene helt likt som på omgangen før.

Ribbestrikk er en betegnelse på å strikke et helt plagg i samme måte som man strikker vrangbord, altså annenhver rett og vrang maske ( eller to av hver). Denne typen strikk blir ganske elastisk og passer derfor supert til f.eks strikkebukser til barn. Slike bukser vokser med barnet siden ribbestrikk sitter tett på kroppen slik at det ikke blir klumpete under utedressen samtidig som den vier seg ut når man tar den på. Man kan også strikke ekstra lange vrangborder på bukser som man kan brette opp, disse brettene sitter godt og buksa vil nå vare lengre 😉

Bukse i ribbestrikk fra Sandnes Garn, strikket i Sisu
Om du er ekstra tålmodig av deg så kan du jo strikke varme tights til dame i ribbestrikk 🙂 Dette er en oppskrift fra Rauma, strikket i Tumi.

Tenk om man kunne vært så tålmodig at man begynte på et slikt prosjekt. De ser virkelig gode og varme ut, og vil nok være gode å ha under vintertøyet på skitur eller når man sitter foran peisen med et strikketøy i fanger . . jeg må innrømme at jeg nok hadde valgt det siste alternativet 😉

Små plagg i ribbestrikk

For de litt mer utålmodige vrangmaskestrikkerne så fins det mye fint av små prosjekter. Hva med halser og luer? Strikka halser i ribbestrikker vil sitte så godt og tett inntil halsen noe som er bra til barnehagebarn som ikke liker klumper under utedressen. Jeg syns luer i ribbestrikk får en god passform som sitter godt.

Vi anbefaler Sandnes Sunday Garnet til Ribbestrikk

Større plagg i ribbestrikk

Det har kommet så mange fine fristelser på denne fronten så man må bare bli gode venn med vrange masker. Jeg har flere favoritter på min strikkeliste som jeg gjerne deler med dere.

Oppsummering av vrangstrikk

Vrangstrikk er et litt mindre brukt ord for vrangbord eller ribbestrikk. Vi har forklart over hvordan man kan strikke vrangborder og vist plagg i ribbestrikk – men man kan gjøre enda mer med rett og vrang masker. F.eks. så kan man forskyve maskene annenhver omgang eller hver 3. omgang. Da får man noe som heter perlestrikk. Eller man kan strikke annenhver omgang i glattstrikk. Dette er teknikker vi kommer til å lage et eget innlegg om seinere. Så følg med 🙂

Skal du kjøpe garn? Ta en titt på Tittinngarn.no for å se det gode utvalget.

Populære innlegg