Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Hva er MC – Få en god oversikt her

Så hva er MC? Dette er det flere som lurer på og derfor vil vi gi en generell oversikt over hva MC er, ulike klasser og hvordan du kan få førerkort for det blant annet. MC er forkortelse for motorcycle, som på norsk er motorsykkel. Det er finnes ulike klasser for motorsykler i Norge, og førerkort for de ulike klassene er aldersbestemte. Du kan for eksempel ta førerkort for lett motorsykkel når du er 16 år. Er dette interessant? Fortsett å lese videre nedover.

MC kort fortalt

MC står altså for motorcycle, som betyr motorsykkel. I Norge er det flere bruksområder for motorsykler. Først og fremst kan det bli brukt som et fremkomstmiddel i likhet med en bil. Motorsykler kan også bli brukt til å konkurrere med på bane. I Norge finnes det også en rekke motorsykkelklubber, som er et sosialt fellesskap for mennesker som har interesse for motorsykler eller motorsykkelmerker. Harley Davidson er kanskje det mest kjente motorsykkelmerket i verden, og det har blitt et bindepunkt for mennesker rundt omkring i verden. 

Vi skal fokusere mest på de tre ulike motorsykkelklassene som du kan ta førerkort på i Norge.

Hvilke ulike klasser har vi?

I Norge er det mulig å ta tre ulike førerkort for motorsykkel. Disse klassene kalles A, A1 og A2. Videre nedover skal vi liste opp de tre ulike klassene og hva som skiller dem:

  • Klasse A – Førerkort for klasse A er en vanlig motorsykkel. Denne motorsykkelklassen gjelder for kjøretøy med eller uten sidevogn, sykkel med tre hjul, moped og de andre klassene. Om motorsykkelen din er godkjent for det, så har du mulighet til å dra henger. Hovedsakelig må du være 24 år for å ta førerkort for klassen. Unntaket er hvis du har hatt A2 i minst 2 år.
  • Klasse A1 – Dette kaller vi lett motorsykkel. Kjøretøyet er populært sammen med moped, ettersom man kan ta oppkjøring når man er 16 år. Du kan ikke overgå slagvolum på 125 cm3. Det kan heller ikke være en større motoreffekt enn 11 kW.
  • Klasse A2- Dette er mellomtung motorsykkel. Du kan ta førerkortet for kjøretøyet når du er 18 år. Du kan ikke overgå slagvolum på 35 kW/47,6 hk. Det er også begrensninger på forholdet mellom effekt på motor og vekt, og det kan ikke overstige 0,2 kW/kg.

Hva må til for å få førerkort for MC?

For å få motorsykkelkort i Norge må du først gjennomføre et obligatorisk grunnopplæringskurs godkjent av Statens vegvesen. Videre må du gjennomføre obligatoriske kurs og kjøreskole, ta teoriprøven og oppkjøring. Når du har fullført kurset og bestått teori og praktisk eksamen, får du utstedt motorsykkelkort.

Hvordan er teoriprøven for motorsykkel?

Om du skal ta teoriprøven for de ulike klassene for motorsykkel, så vil de alle være satt opp på lik måte. Det betyr at du må svare likt antall spørsmål, ha likt antall spørsmål riktig for å bestå og lik tidsfrist. Slik ser det ut:

  • Uansett motorsykkelklasse må du svare på 40 spørsmål
  • For å bestå må du ha 34 riktige av disse 40
  • Du har 90 minutter på å gjennomføre prøven

Når du tar motorsykkelteoriprøven vil du få flervalgsspørsmål om blant annet veiskilt, trafikkregler, fartsgrenser og trafikksituasjoner. Har du ikke begynt å øve enda? Vi anbeflaer deg å ta en titt på Testen.no som gir deg en god plattform å øve på teoritentamen for ulike klasser for motorsykkel.

Når kan man begynne å øvelseskjøre for lett motorsykkel?

Du kan begynne å øve på lett motorsykkel så snart du har tatt trafikalt grunnkurs og har fylt 15 år. Det finnes en rekke begrensinger for din ledsager. Det er blant annet:

  • Ledsageren må ha hatt lappen i 5 år sammenhengende 
  • Må kjøre mellomtung- eller tung motorsykkel
  • Bruk av toveiskommunkasjon der det ikke er avsperret vei

Hva er elektrisk motorsykkel?

En elektrisk motorsykkel er en motorsykkel som drives av en elektrisk motor i stedet for en forbrenningsmotor. Elektriske motorsykler har blitt stadig mer populære de siste årene ettersom fremskritt innen batteriteknologi har gjort dem mer levedyktige for bruk som en primær transportmåte. Slike motorsykler gir mange fordeler fremfor ICE-motorsykler, inkludert lavere utslipp, høyere effektivitet og lavere driftskostnader. Elektriske motorsykler er også mye mer stillegående enn ICE-motorsykler, noe som kan være en betydelig fordel i urbane miljøer.

Hos tusenideer kan du også lese om: Rundskjerf i restgarn

Populære innlegg