Med blikket mot Østfold

Denne «Fredrikstad»-genseren ble designet til en strikkefestivalkonkurranse i forbindelse med Fredrikstads 450-års jubileum. Selv om genseren ikke nådde fram (bokstavelig talt på grunn av forsinkelser i posten) så deler jeg gjerne oppskriften med dere.

Inspirasjon

Genseren strikkes i ”Sterk” fra du Store Alpakka og inspirasjon/fargevalg er hentet fra Østfold-tekstiler (kilder: Digitalt Museum og Husfliden/Norsk Flid) samt Fredrikstads byvåpen.

Hovedborden (første bord på bærestykket) er gjort strikkevennlig (med små spenn) og representerer en stilisert form av granspir-motivet som er brukt på Østfold-bunader og gamle tekstiler fra Østfold.

Resten av mønsteret på bærestykket er inspirert av forkleet til Østfold-bunaden. Siden dette er et vevet forkle, er bordene gitt struktur for å simulere veving. Genseren har fått svart bunnfarge som gjenspeiler bunadsskjørtet. De gule og oransje-røde elementene gjenspeiler også fargene i Fredrikstads byvåpen.

Fargevalg ingen begrensning

Dette er en genser med rundfelling, enkelt mønsterstrikk og vevstrikk, og som er veldig morsom å strikke. Selv om opprinnelig fargevalg var inspirert av Østfoldbunaden, så er det fullt mulig å strikke med farger du liker bedre eller ikke kan motstå!

Gratisoppskrift til fri benyttelse og inspirasjon finner du her:

https://tusenideer.no/wp-content/uploads/2021/05/oppskrift-Fredtrikstadgenser.pdf