Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Finn tilbake til strikkegleden med oppvaskkluter,- lettvint, dekorative og utrolig fine gaver

Jeg lærte meg å strikke som ung tenåring og det ble noen mer eller mindre vellykkede prosjekter opp gjennom. Da jeg fikk barn tenkte jeg at nå skal jeg strikke masse! Men sånn ble det ikke. Utdanning, husbygging og jobb sammen med det å være småbarnsmamma slukte tiden og det ble derfor mange år uten strikking

🧶

Søsteren min er en mesterstrikker og å følge hennes mange små og store prosjekter vekket strikkeinteressen igjen da livet fikk litt flere pauser. Store gensere og kofter virka allikevel heltuoverkommelig, men oppvaskkluter ble gjennombruddet! Følelsen av å produsere noe som var raskt, praktisk, rimelig og ikke minst overkommelig, ga mestring og glede. Jeg har produsert mange, både til meg selv og som gaver.

🧶

Fine gaver

Jeg vil påstå at de hjemmestrikkede klutene er verdens beste. Tidligere sverget jeg til mikrofiberkluter, men da jeg byttet kjøkken oppdaget jeg at mikrofiberklutene la igjen en «film» på benken. Med bomullsklutene jeg hadde strikket selv ble benken helt fin. De er supre vertinnegaver, de aller fleste liker å få noe som er laget med omtanke og kjærlighet, og som man kan bruke lenge. Avskårne blomster er vakkert og hyggelig å få, men jeg må innrømme at i det du står og skal ferdigstille middag til et selskap er det litt upraktisk å måtte snitte blomster, finne vase osv,- da er det så greit med noe man kan ta i bruk seinere.

En liten oppmerksomhet som vertskapet ble veldig glade for!

🧶

Fra å ikke strikke noe på mange år har jeg nå blitt som en har med meg strikketøy overalt. Oppvaskkluter er små strikketøy som er lett å ta med i veska, bare et nøste og en liten rundpinne. Togturen går for eksempel mye raskere med noen rader på en klut og det går stort sett greit å strikke dem mens man ser på TV eller skravler på en venninnekveld. 

🧶

Garn

Da jeg startet med klutene brukte jeg ganske tynt bomullsgarn, 28 masker/10 cm og pinnenummer 3,5 men har den siste tiden gått over til tykkere garn 20-22 masker/10 cm og pinnenummer 4,5. Det er egentlig smak og behag som bestemmer det, men i og med at jeg kjører kluter på kokvask og i tørketrommelen synes jeg det er greit med litt grove kluter som ikke blir så kompakte etter vask. 

🧶

Oppskrift

Det finnes en mengde oppskrifter på oppvaskkluter både på nett, i forskjellige hefter og i bøker. Da jeg startet fant jeg en oppskrift som har blitt med meg hele veien. Jeg finner dessverre ikke linken til den, enda jeg har lett med «lys og lykter». Den er basert på Rema-prinsippet; det enkle er ofte det beste og går sånn: 

Legg opp et uodda antall masker,- jeg bruker 61 til oppvaskklut med tynt garn og 45 med tykt garn.

Første pinne:  kun rette masker

Andre pinne:  rett og vrang. Start med rett maske (jeg løfter av første maske for penere kant) 

Strikk til ønsket lengde og fell løst av på rettpinne. Jeg strikker ca 75-80 rader med tynt garn og ca 70 med tykt garn. Jeg pleier å avpasse dette med garnmengden, jeg bruker som regel kun et nøste per klut. 

🧶

Her er noen garnalternativer hvis du lar deg friste til å prøve deg på kluter: 

Tittinngarn.no har masse forskjellig, nydelig garn og med koden «synne» får du 10 % på bestillingen som leser av dette innlegget. 

🧶

Kikk gjerne innom Instagram-kontoen min @strikke_synne

🧶

Håper strikkeglede og mestring kommer sigende nå!

Vi strikkes! 

🧶

Populære innlegg