Les om hvordan Marius-genser ble til og se den spenennde historien til Marius

Alt du trenger å vite om garn og de forskjellige type fibrene.

Har du kjøpt forskjellige type garn, og ikke egentlig vært helt sikker på hva de er?

Vell.

Vi her på Tusen Ideer har satt sammen en liten artikkel som du kan lese, så får du et bra overblikk over garn, og de forskjellige type fibrene.

Bildet av sau for å illustrere garn

Fiber

Mye av det man kjøper i dag, består av en blanding av syntetiske og naturlige materialer.

Dette er fordi man kan lage kombinasjoner, for å få ulike egenskaper i garn.

Derfor laget vi denne artikkelen, så du vet nøyaktig hva du kjøper.

Naturfiber

Naturfiber er fiber om er laget av planter eller dyr. Her er en liten liste over de forskjellige naturfibrene:

Angora

angorakanin som angorafiber kommer fra

Angora-garn fra angorakaninen er noe av det mykeste man kan få om du skal strikke. Garnet er dessverre veldig vanskelig å spinne alene, derfor blir det spunnet som regel rundt andre fibertråder. Garnet gir et utrolig bra volum, med en glans som minnes om silke.

Silke

illustrasjon for silke som kommer fra silkespinneren

Silke-garn er komplisert å fremstille, gir en utrolig glans og har en veldig stor styrke. Dette gjør silke til noe av det mest eksklusive som brukes innen strikking. Silke fremstilles ved å bruke kokong-trådene til silkespinneren.

Bomull

Bilde av bomull

Bomullsgarn er et av de mest populære naturlige materialene som kommer fra bomulls-planten. Bomull er ganske slitesterk, og er meget behagelig å ha på seg. Dessverre, om bomullen blir våt, holder den ikke bra på varme.

Melkegarn

Melk for å illustrere melkegarn

Melkegarn er et garn som er laget på melkeprotein tilsatt zinkoxid. Melkegarn virker kjølende mot huden, men holder deg også varm om vinteren. På grunn av enzymet zinkoxid, som er antibakteriell, mener man at garnet egner seg for personer med sensitiv hud.

Bambusgarn

bambus der bambus fiber kommer fra

Bambusgarn er et garn som er mykt, sterkt, glansfullt og tar farger godt. Siden garnet er fuktabsorberende, vil garnet føles mindre klamt mot huden når det er varmt ute. Garnet holder også ganske bra på varme, så den vil holde deg varm om vinteren også.

Mohair Garn

to mohair geiter

Mohair-garn kommer fra angorageita. Den er også en av verdens mest eksklusive fiber. Mohairfiberen er meget tynn og glatt, og den krymper ikke. Dette gjør at plagget klør mindre mot huden, noe som mange ønsker.

Lin

linplanten

lin blir fremstilt av stengelen til linplanten. En fordel med å bruke lin garn med prosjektene dine er at linfiber ikke tiltrekker seg støv, noe som gjør den anti-allergisk. Lin garn er også meget lett å jobbe med, derfor anbefales det å bruke dette garnet, dersom du er ganske ny. Lin garn er som oftest blandet sammen med andre fibre, så den ikke blir for grov å jobbe med.

Merinoull

en merinosau som holder masse merinoull

Merinoull-garn kommer fra merinosauen. Dette er et garn som isolerer veldig bra mot kulde, og vil derfor holde deg varm på kalde dager. Ullen absorberer fuktighet veldig bra, noe som gjør at den vil holde på varme selv om den er fuktig. Ullen stikker ikke eller klør, så den egner seg bra for baby- og barne-plagg.

aplakkaull

bilde av en alpakka

Alpakkgarn kommer fra alpakkaen og er sterkere enn mohair og saueull, glatt som silke og mykere enn bomull. Alpakkaullen er en ull som, om den er høy kvalitet, ikke klør og har utrolig bra isoleringsegenskaper. Den holder til og med evnen for bra isolering, selv om den er våt!

Kasjmirull

kasjmirgeita som har en eksklusiv ull

Cashmere-garn kommer fra kasjmirgeita, og er et av de mest eksklusive og dyreste ull. Men det er ikke så rart, fordi ullen er inntil åtte ganger varmere enn saueull, og den klør ikke mot kroppen! Men hvorfor er den egentlig så dyr?? Vell. Saueull klippes fra en sau, mens for å få kasjmir ulla, må man gre frem de fineste fibrene som ligger i under pelsen til geita. For å få nok ull for en genser, trengs det fibre fra omtrent to geiter!

Syntetiske fibre

Vi har nå gått igjennom naturfibrene, men hva med syntetiske fibre, og hva er det?

jo.

Syntetiske fibre er laget og fremstilt ved bruk av råolje. Grunnen for at bruket av syntetiske fibre blir større over tid, er fordi fibrene i mange tilfeller har mange gunstige egenskaper som man vil ha.

Syntetiske fibre har som regel høy vann resistans som gjør at fibrene tørker fortere. De er også minst like sterke som naturlig fiber.

Så her er noen av de mest vanlige syntetiske fibrene:

Polyester

polyester materiell

Polyester er et fiber som blir brukt til garn med gode egenskaper som, vannavisende, elastisk, slitesterkt, krøller seg ikke og i tilleg tørker det raskt. Man kan fort se hvorfor dette er et populært fiber å bruke!

Polyester blir også ofte brukt sammen med naturfibre for å gjøre det enda mer slitesterkt.

Akryl

akryl garn nøster

Akryl er et fiber som kan sammenlignes ganske godt mot ull. Det er et ganske billig garn som kan bli brukt av nybegynnere, når de lærer seg å strikke. Før var Akryl garn veldig stivt, men siden den tid, har ny teknologi gjort det mulig å få frem et ganske bra garn ut fra akryl fibre.

Om du ikke tåler ull, er dette er veldig bra alternativ mot vanlig ull.

Nylon

nylon tråder

Nylon er et fiber som er svært sterkt, elastisk og tar ikke opp fuktighet. Derfor er det lite sjanse for at bakterier gror på nylon plagg.

Nylon blir som oftest brukt sammen med andre fiber, vanligvis sammen med, polyester, silke, akryl, bomull, ul eller aplakka.

Mikrofiber

mikrofiber klut

Mikrofiber er et fiber som ikke er særlig nytt, men det den er ekstremt tynn, og fremstilles som regel av polyester. Du kjenner kanskje til mikrofiber bruken av mikrofiber best i rengjøringskluter, det er de klutene som «fester» seg fast i fingrene dine!

Spandex

spandex materiell

Spandex er som oftest brukt til treningstøy, eller badetøy. Dette er fordi fiberet er utrolig elastisk, og påvirkes ikke av svette, olje, sollys eller fett. Så man kan se fort hvorfor dette er en favoritt for dette bruksfeltet.

Likte du å lese om de forskjellige type garn?

Da anbefaler vi også å lese om NANCYKOFTER I ALLE FARGER her

Populære innlegg