Tykt garn, tykk garn, garn
garn

Å strikke med tykt garn, fordeler og ulemper

Tykt garn, tykk garn, garn

Tykt garn er populært blant ferke strikkere. Det er nesten blitt en trend de siste årene å strikke større plagg og pyntegjenstander med tykt garn. Tykt garn gir ikke bare hurtigere resultater(!) men kan også være svært givende og morsomt å strikke med. Noen liker større tykkere fibre, og andre liker det ikke. For de fleste så er tykt garn noe en bruker til et passende prosjekt.

Hva er tykt garn?

Tykt garn, ihvertfall i denne sammenheng er garn som det best passer seg å strikke med pinnestørrelse 5.5 mm eller høyere. Tykt garn kan lages av alle mulige fibre, de fleste tykkere garnsortene lages av ren ull, en ullblanding, eller av syntetiske fibre.

Hva er fordelene med tykt garn?

Det er mange forskjellige fordeler med å arbeide med tykt garn. De fleste strikkefrelste som ofte brukere garn med tykkere garnsorter gjør det fordi det faktisk vil ta mye mindre tid fra man starter et prosjekt, til det er ferdigstilt. Dette er ganske lett matte, ettersom at mer fyldig og tykkere garnsorter har større volum.

Plagg som er strikket med tykt og fyldig garn varmer også en god del mer enn tynnere garn. Dette varierer såklart fra fiber til fiber. Men på et generelt grunnlag så er det mer plass til luft inne i garnet. Luften vil bli varmet opp av kroppsvarmen til bæreren av plagget, og som en konsekvens så vil plagget kjennes varmere ut.

Noen mener også at man kan spare penger på å strikke med tykt garn. Noen ganger vil man oppleve å kunne få mer garn for pengene hvis man velger tykkere garnsorter. Før man velger tykt garn for denne grunnen, så er det viktig å spørre eller regne ut kiloprisen.  Med en kilopris så kan du lett gjøre en sammenligning av to eller flere garnsorter for å finne det rimeligere alternativet.

Ulemper

For at det skal kunne være godt i verden, så må det dessverre også være fælt. Alt er relativt. Det samme gjelder også med vår sammenligning av garn. For at det skal være fordeler med en garnsort så medfølger det som regel også noen ulemper. Her er noen av ulempene med tykt garn.

Tykt garn splitter lettere. Hvis du er en fersk strikker så er det lite som er mer frustrerende og irriterende enn når du prøver å legge opp en maske, men istedenfor å få tak i masken, så splitter du en garntråd i to. Dette er dessverre en trist realitet når man strikker med tykkere garnsorter. Tykkere garnsorter er ofte mye løsere, og ikke like “stramt” vevet. Det gjør at det er en litt høyere risiko å splitte tråden.

Med tykt garn, så er det oftere vanskeligere å lage fine og detaljrike mønstre. Tykt garn er litt mer klønete å strikke med og det tar også en del mer volum enn tynt garn. Dette gjør at det passer ypperlig for å strikke et tykt skjerf, genser eller kanskje et teppe i en eller få farger, uten avanserte mønstre.

Tykt garn gir tykke plagg. Det er ikke sånn at alle liker tykke plagg, kanskje noen ønsker å vise frem fasongen på den fine kroppen sin? Det er ikke alltid så lett å få til med en tykk genser, så vil du ha en trangtsittende elastisk genser, så er kanskje en tynnere garnsort et bedre alternativ.

Som nevnt over, så gir tykt garn tykke plagg. Ikke bare blir plaggene tykkere, men de blir ofte også en del tyngre. Dette gjør det fort slitsomt å bære rundt på plagget når solen skinner frem og man ønsker å ta det av. Av samme grunn, så kan tykke plagg strikket med tykt garn ofte bli litt for varmt også. Men når vinteren er på sitt kaldeste, da er det få ting som slår en tykk og varm genser.

Når alt kommer til alt…

Så er smaken som baken. Det er dine personlige preferanser som til syvende og sist avgjør hvilken garnsort du foretrekker å jobbe med. For noen så er tykt garn en velsignelse, og for andre en forbannelse. Bruk den garnsorten som du er mest komfortabel med å strikke, så blir det nok flott! Som vi sier på TusenIdeer, vi strikkes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *