Sy en boksokk til skolebøkene

Siri Anette Nordby
kommentarer

 

Boksokk31

Det er DEN tiden av året… ungene kommer hjem med bunker med skolebøker, som det skal legges bind på.

Papir, saks og tape… kveld etter kveld går med til å legge på bokbind, som etter kort tid i sekken er både fillete og revet. Men nå er det slutt på tape og papir her i gården! Årets trend er nemlig BOKSOKK! Bokbind i tekstil, som kan brukes om og om igjen, og som kan tas av og vaskes i maskinen. Genialt!

Her har jeg laget en tutorial som viser hvordan du lager en boksokk:

Boksokk1

Du trenger: en bok (selvfølgelig), en bit jersey-stoff (restebiter er fint å få brukt opp/en gammel t-skjorte kan brukes), saks, målbånd, merketusj for tøy, knappenåler og linjal.

Boksokk234

Start med å ta tre mål: 1. høyden på boka, 2. bredden på bok-coveret innvendig, 3. bredden på boka utbrettet. Legg sammen to ganger mål 2 (bredden på bok-coveret) med mål 3 (bredden på boka utbrettet). Trekk deretter ifra 2 cm på målet på bredden og 2 cm på målet på høyden på boka. Dette gjøres fordi jersey er elastisk, og boksokken skal være litt mindre enn boka for å sitte stramt.

Nå har du målet på høyden og bredden på stoffet du skal klippe:

Boksokk6

Mål opp høyde og bredde med målbåndet på stoffet. Tegn opp med linjal og merketusj (som forsvinner på tøyet etter en stund).

Boksokk7

Tegn en linje til 1 cm utenfor den første. Dette er sømmonn. Klipp ut etter den ytterste streken.

Boksokk10

Tegn en loddrett strek med tusjen midt på stoffet (dette blir midt på ryggen på boka), og en loddrett strek på hver side der stoffet skal brettes rundt bok-coveret.

Boksokk11

Brett stoffet langs streken inn mot midten og fest med noen knappenåler. Husk å brette rette mot rette.

Boksokk13

Brett inn den andre siden på samme måte.

Boksokk16

Sy langs streken. På elastiske stoffer som jersey, må du bruke en elastisk søm for at ikke sømmen skal slites og rakne. Jeg har brukt en elastisk rettsøm. Har du ikke elastisk søm på maskinen din, kan du bruke vanlig sikk-sakk med smal bredde.

Et lite tips: når du starter sømmen i kanten av stoffet, er det lurt å holde fast på begge tråd-endene. Dra litt i tråden idet maskinen begynner å sy, så hjelper du den litt igang, og unngår at den slurer og «usser seg» i starten av sømmen.

Boksokk17

Ferdig sydd.

Boksokk18

Vreng boksokken rundt og tre den på boka.

Boksokk19-22

Tre først på coveret foran på boka (1). Bøy coveret på boka helt tilbake og tre på sokken bak på boka (2). Brett coveret rundt (3) og der sitter sokken på plass (4).

Lykke til!

 

EKSTRA:

Bokbind

For å merke boksokkene med fag eller tittel på boka, kan man velge ulike metoder. Noen kjøper bokstaver i vinyl til å stryke på, noen stryker på merketape og skriver med vaskefast tusj eller penn, mens andre skriver rett på stoffet. Jeg har valgt å brodere inn fag på ryggen av boksokkene, slik at det er synlig når bøkene ligger stablet i hylla i klasserommet.

Boksokk25

På min symaskin har jeg bokstaver blant pyntesømmene.

Boksokk26

Her har jeg programmert inn tittel på RLE-boka, som jeg syr inn langs ryggen på boksokken.

Boksokk28

Boksokk29

Jeg bruker «stich’n tear» vlieselin bak stoffet når jeg syr, for å stabilisere stoffet. Dette rives av eller klippes rundt på vranga når bokstavene er sydd. Finn din egen måte å merke boksokkene på, avhengig av type symaskin, og hva du selv synes er enklest.

Lykke til!

Flere sy-tips og tutorials finner du på bloggen: sirisyrom.blogg.no

SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Søm