Strikk et oransje skjerf – skap et varmere samfunn

Mary-Ann Astrup
kommentarer

Skjermbilde

Hjelp oss å skape et varmere samfunn- strikk årets viktigste skjerf

«Vil du bli ambassadør for oransje skjerf-aksjonen?» Kirkens bymisjon gjør en fantastisk jobb i denne sammenhengen og hvis jeg kan jeg bidra til å skape et litt varmere samfunn, og glede noen som gruer seg til jul, så er det selvsagt ikke nei i min munn. 

Jeg er virkelig stolt over å kunne få lov til å bidra til å gjøre samfunnet litt varmere… Så jeg tjuvtstartet litt i det små da jeg var på Knitwork-festivalen i København i helgen, og tok da det oransje garnet jeg hadde for hånden. Det ble Pus i fra Du Store Alpakka. Ikke at jeg rakk så strikke så veldig mye da, som  dere kan se av det lille bildet øverst, for det kom så mange hyggelige strikkere innom oss for å slå av en prat på standen. Men jeg har i god gammeldags Ingrid Espelid-stil juksa litt, og har en oppskrift klar til dem som vil være med og strikke «mitt» skjerf, med eller uten frynser lengre eller kortere, eller bare ditt helt eget. Kirkens Bymisjon har selvsagt en oppskrift i rillestrikk klar til deg, og den kan alle klare, så under her finner du lenke til oppskriften på det offisielle skjerfet, og enda lenger nede i innlegget finner du oppskrift på mitt patentstrikkede.

Har du lyst til å strikke flere, så understreker Kirkens Bymisjon at du gjerne må beholde et selv, som du bærer i fra 1. november, i solidaritet til de hjemløse.

Vil du strikke det offisielle skjerfet  til Kirkens Bymisjon, så bruker du den her oppskriften. Les mer her om aksjonen på Kirkens Bymisjons sider. Og les gjerne hele innlegget videre nedover om du vil ha mer informasjon, så slipper vi å besvare ting som står her i kommentarfeltet på Facebook. :)

 

Klarer vi å strikke 10.000 skjerf i år?

I fjor klarte aksjonen å få inn 3500 skjerf på landsbasis. Det ble gjort en kjempeinnsats av flittige strikkere og mange av dem strikket opp til flere. Men jeg vil gjerne bidra til at det i år også kan skapes en ny rekord. Kan vi sammen klare å få til 10.000 sjal på landsbasis?

Hjelper alle dere som leser dette meg med å spre budskapet er jeg helt sikker på at det må være  mulig å få til. Kanskje kan du få med alle på jobben din til å strikke et skjerf også? PS! Husk at skjerftene skal henges opp grytidlig 1. november, så det er bare sette i gang.

Send eller lever det til Kirkens Bymisjons kontor som er nærmest deg, eller gi det til en bekjent, eller ta det på deg selv på aksjondagen 1. november – da vi skal farge Norge oransje!

Historien og fakta om de oransje skjerfene i aksjonen «GLED EN som gruer seg til jul»

Opprinnelsen til «skjerfstuntet» kommer fra Hobbyklubben. De hang ut ullplagg i 2010 for å vise frem norske håndverkstradisjoner. De oppdaget at et ullplagg utenfor kontorbygget ble tatt ned og brukt i løpet av natten og hengt opp igjen grytidlig om morgenen.

Det viste seg å være en hjemløs som brukte det til å varme seg gjennom natten. Det ga ideen om et samarbeid med Kirkens Bymisjon, og året etter hang vi ut noen titalls hjemmestrikkede oransje skjerf i Oslo sentrum for et varmere samfunn. Stuntet skjer på samme dag som kirkens bymisjon starter juleaksjonen «GLED EN som gruer seg til jul».

I et varmere samfunn er det færre som gruer seg til jul. I 2012 økte dette til ca. 300 skjerf, fortsatt bare i Oslo. I 2014 gang flere byer seg på, og i 2015 hang vi opp og delte ut over 3500 oransje skjerf på landsbasis for et varmere samfunn. I 2016 ønsker vi over 10.000! Skjerfene er håndstrikket av gjester, brukere, frivillige, ansatte og samarbeidspartnere fra næringslivet i Kirkens Bymisjon, og i stadig økende grad også privatpersoner som frivillig henger seg på, og er dermed resultat av en storstilt strikkedugnad.

Bli med du også da vel! :)

Skjerfene skal henges opp grytidlig 1.november

Alle som strikker kan gjøre en innsats og i fjor ble det i stor stil strikket på skoler, arbeidsplasser, eldresentre og pleiehjem, og vi tipper i ganske mange godstoler og sofakroker. Få med deg noen du kjenner og lag din egen lille aksjonsgruppe. Det er både gøy og givende. Og så kan dere være med på våre konkuranser som dere kan lese om litt lenger nede i innlegget.

Strikking på sykehjem
Foto: Kirkens bymisjon

Vinn oransje garnpakker i hele oktober

Dale garn er storlt sponsor for «Gled en som gruer seg til jul», og de sponser også Tusen ideer med flotte premier til dem som vil være med på våre skjerf-konkurranser i hele oktober. Kast deg på og bli med! Jeg kan nesten ikke vente på å se alle de flotte sjalene som kommer på Instagram.

Vi trekker oransje garnpakker hver helg i hele oktober, blant alle dem som deler bilder med hashtaggene som er nevnt over på Insatgram eller facebooksiden vår, og i tillegg legger til de to hashtaggene #dalegarnno og #tusenideerno (da får vi dem opp i feeden vår, og enda flere vil kunne se dem). Du velger selv om du vil strikke Kirkens bymisjons offisielle skjerf eller oppskrift etter eget valg. Det viktigste er at du strikker et skjerf som kan varme noen som trenger det, og at du deler bildet på sosiale medier, slik at vi kan se det. :)

Er du med?

Del budskapet og bilder på alle sosiale medier du bruker, og hashtagg gjerne med  #kirkensbymisjon #oransjeskjerf #gledensomgruersegtiljul Er du ikke kjent med å tagge, og heller ikke på Instagram, men sannsynligvis på Facebook? Da kan du dele bildet av sjalet ditt på veggen på Tusenideers facebookside.

Enda flere fine gratisoppskrifter på fine skjerf og sjal finnes her på bloggen! 

Vil du ikke strikke dette, og er i beit for oppskrifter, så finner du mange fine oppskrifter på skjerf, tubeskjerf/looper og halser som vil gjøre seg like godt i oransje som noen annen farge.

STRIKKEOPPSKRIFT – SKJERF MED FRYNSER

Frynsene kan eventuelt droppes helt, eller bare settes i hver ende av skjerfet. Du bestemmer. :) Skjerfet strikkes i patentstrikk og det er vedlagt et diagram for dem som ikke allerede har denne teknikken godt arkivert i bakhodet.

  • Garn: Jeg strikker mitt skjerf i Pus fra Du Store Alpakka (70 % baby alpakka 17 % akryl 13 % polyamid – 50 gram = ca 100 meter), men du kan strikke det i et annet garn fordi hverken strikkefastheten jeller tykkelsen på garnet er så helt avgjørende på et slikt sjal, men du må huske å bytte til andre pinne- og heklenålstørrelser dersom du strikker i et annet garn. Pus er et loddent, supermykt, lett og lekkert Alpakkagarn med en kabelspunnet kjerne. Overflaten er fint børstet, og garnet passer perfekt til lette plagg. Pus er svært drøyt i bruk og kommer i klare, rene farger i tillegg til vakre natur- og pastellfarger Garnet er perfekt til skjerf, løse halser og tilbehør. PS! Hver gang du kjøper garn fra Du Store Alpakka støtter du dessuten Mirasolskolen i Peru. (så her hjelper man faktisk 2 ganger i ett prosjekt, og det kan jge godt like. :))
  • Mål: 210 x 30 cm
  • Garn:
  • Pinner: Nr. 8 eller 9 (gå opp eller ned alt etter hvor løst eller fast du strikker
  • Heklenål: Nr. 6
  • Strikkefasthet: 9 m x 22 p patentstr på p nr. 8 = 10 x 10 cm
  • Strikketeknikker: Patentstrikk, Diagram
  • Patentstrikk: Strikk som vist i Digram. Begynn med masken før pilen, gjenta masken mellom pilene, og avslutt med masken etter siste pil.
  • NB! Du finner forklaring til forkortelser under nyttig info

OPPSKRIFT – SKJERF MED FRYNSER

Str 1.– 3. p 1 gang og gjenta fortløpende

2.–3. p. Legg opp 29 m, str patentstr frem og tilbake. Kantm på beg av p str vridd r, på slutten av p løftes m vr av med tråden foran arb. Str til arb måler 210 cm, fell av med r og vr m.

Montering: Fukt arb, legg det i fasong og la tørke. Langs alle sider festes frynser laget av 2 tråder. Klipp trådene 35 cm lange, legg de dobbelt, og fest dem. På langsidene festes frynsene i annenhver kantmaske og langs kortsidene i annenhver maske. De ferdige frynsene er ca. 16 cm.

 

DIAGRAM – ORANSJE SKJERF

oransje skjerf_-diagram

 

oransje sjal

SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Konkurranse, Strikking