Soldrakt til sommerbabyen

Gudrun Sofie Østhassel
kommentarer

Soldrakt til babyen
Foto: Gudrun Sofie Østhassel

Vet du om en liten baby som snart skal komme til verden? Da kan det kanskje passe å strikke en søt, liten soldrakt som den lille kan ha på seg i sommermånedene? Du får gratis oppskrift i størrelse 3 måneder her.


Soldrakt til babyen (2)
Foto fra instagram @strikketoyet

Soldrakten strikkes nedenfra og opp i glattstrikk. Du starter med bakstykket, og deretter forstykket. Delene settes sammen på en rundpinne og strikkes opp til ermehullet hvor du igjen deler arbeidet og strikker forsiden og baksiden hver for seg.

Et lurt tips kan være å passe på at du ikke strammer trådene mellom fargebyttene. Til slutt tas masker opp rundt benåpningene og du syr i knapper. Et alternativ kan være å bruke trykknapper i stedet for vanlige knapper i skrittet. Da må du huske å ikke lage knapphull i vrangborden nederst og rundt benåpningene.

Passer til begge kjønn

Soldrakten er like fin til jenter som til gutter, og med en strømpebukse under kan den brukes hele året. Denne lille størrelsen krever heller ikke mye garn, og dette kan derfor også være et perfekt restegarnsprosjekt.

OPPLYSNINGER – SOLDRAKT TIL BABYEN

  • Hel lengde: (ikke målt med stroppene): ca 31 cm
  • Garnforslag: Dale Lille lerke (53 % merinoull, 47 % bomull) eller Sandnes Mini Duett (45 % merinoull, 55 % bomull)
  • Garnmengde: Hovedfarge 50 g, Mønsterfarge 50 g
  • Pinneforslag: Rundpinne nr. 3. Evt bruk den pinnestørrelsen du trenger for å oppnå riktig strikkefasthet.
  • Strikkefasthet: 24 m glattstrikk = 10 cm
  • Tilbehør: 6 knapper
Soldrakt til babyen
Foto fra Instagram @strikkely

BAKSTYKKET: Legg opp 14  m på pinne nr. 3 med hovedfargen. Strikk 4 p vrangbord (1r, 1vr). Etter vrangborden strikkes glattstrikk – 4 pinner av hver farge, annenhver gang. Merk at etter vrangborden så skiftes det til mønsterfargen. Øk 1 m i hver side på hver pinne til det er 54 m på pinnen. Ta opp maskene på innsiden av en kantmaske. Fortsett å strikk striper til det er 5 striper i hovedfargen på bakstykket inkl. vrangborden. Avslutt med en stripe i hovedfargen.

FORSTYKKET: Legg opp 14 m på pinne nr. 3 og strikk 4 p vrangbord (1r, 1vr) med hovedfargen. Strikk knapphull på p nr. 3 (rettpinne). Strikk 3 r – 2 sammen – 1 kast – 4  r – 1 kast – 2 sammen – 3 r. Gå over til å strikk glattstrikk. Etter 2 pinner økes 1 m i hver side på hver rettpinne til det er 32 m på pinnen. Strikk en pinne vrang. Øk så 1 m i hver side av hver pinne til det er 44 m på pinnene. Legg opp 5 m i hver side = 54 m på pinnen. NB! Pass på at bak- og forstykket nå er like lange. Det er mulig må du må strikke fire pinner ekstra på forstykket for at lengden og stripene skal være identiske.

BOLEN: Sett bak- og forstykket inn på samme pinne, med en merketråd i hver side = 108 m totalt. Etter 5 cm fra bolen ble satt sammen felles 1 m på hver side av merkemaskene ( = 4 m felt). Gjenta fellingen etter 8 cm ( = 8 m felt totalt). Nå har du 100 masker på pinnen. Etter ca 22 cm, målt helt fra bunnen av arbeidet, deles arbeidet i to til for- og bakstykket. Strikk den siste runden i en stripe i hovedfargen og fell to masker i hver side til armene. Du har nå 48 m på hver del.

FORSTYKKET: Strikkes frem og tilbake i glattstrikk. Fell 1 m innenfor kantmasken i hver side på hver rettpinne til det er 28 masker på pinnen. Strikk en pinne vrang. Bytt til hovedfargen og strikk en pinne rettstrikk (denne pinnen telles som den første i vrangborden). Strikk så vrangbord (1r, 1 vr). Strikk inn knapphull på p nr 6 (vrangpinne): strikk 3 m vrangbord, 2 m sammen, 1 kast – strikk til det er 5 m igjen – 1 kast, strikk 2 m sammen, 3 m vrangbord. Strikk til du har strikket 10 p vrangbord. Fell av på en pinne fra retten.

BAKSTYKKET:  Strikkes som forstykket, men uten knapphull. Når bakstykket er like langt som forstykket strikkes stroppene slik: Strikk 8 m i vrangbord (= første skulderstropp), fell av 12 m, strikk 8 m vrangbord (= andre skulderstopp). Strikk skulderstroppene i vrangbord (1r, 1vr) til de har ønsket lengde (ca 12-14 cm). Fell av. Sy på knapper.

BENÅPNINGER: Ta opp masker til benkant fra rettsiden rundt hver benåpning (ca. 50-60 m). Benkanten skal verken stramme eller bølge seg). Strikk vrangbord (1r, 1vr) fram og tilbake. På pinne nr. 3 strikkes det inn knapphull på samme side som de eksisterende knapphullene allerede er. Strikk knapphull slik: Strikk 2 m, kast, strikk 2 m sammen, strikk ut pinnen. Strikk knapphullene speilvendt på den andre benkanten. Strikk totalt 5 p vrangbord. Fell av. Sy på fire knapper Fest alle trådene og prøv soldrakten på en liten venn!

Tusen takk for at du har valgt å bruke min oppskrift! Jeg gleder meg til å se draktene deres!

Gudrun Østhassel

Hvis du legger ut bilder på instagram blir jeg kjempeglad om du tagger meg (@bygudrun) og #soldrakt. Og tag gjerne også @tusenideerno. Jeg gleder meg til å se draktene deres! Jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger og spørsmål på e-post: gudrunosthassel@gmail.com

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Strikking

Annonse