Slik vasker og steller du ullplaggene dine

Redaksjonen
kommentarer
Foto: Reference.com

Har du noensinne opplevd at yndlingsgenseren din har krympet til dukkestørrelse etter vask? Da har du sannsynligvis vasket den på alt for høy temperatur. Slike uhell kan fort skje, selv den beste. Her får du noen gode vaske- og stelleråd for ullplagg.

VASK

Hvem har vel ikke en eller annen gang ved et uhell (eller p.g.a. uvitenhet) vasket et ullplagg på for høy temperatur? Resultatet er et stivt og kompakt plagg som har krympet til det halve (eller mer). Med mindre det gjøres med fullt overlegg, som når man f.eks. skal lage tovede tøfler og kurver, eller sitteunderlag) er dette ikke noen morsom opplevelse. Vann, varme og friksjon er alle tre faktorer som lett kan føre til at et strikket plagg tover. Toving er en prosess hvor garnfibrene låser seg til hverandre, og har et plagg først tovet kan det som regel ikke gjøres om.

Tips! Er plagget bare tovet bittelitt kan man prøve å strekke ut plagget igjen ved å bløtlegge det i en rik blanding av hårbalsam og vann i ca. 30 minutter. Deretter kan du prøve å dra og strekke det tilbake til normal fasong. Dette er verdt et forsøk, men vi som har prøvd dette kan med hånden på hjertet si at det er sjelden man får plagget helt tilbake til samme tilstand som det var før det krympet/ tovet.

Generelle tips for vask

 • Ikke vask ullplaggene dine for ofte. Det er bedre at det luftes hyppig, f.eks. over natten, når du har brukt det. Har det ikke fått flekker, så holder det fint.
 • Følg alltid den vaskeanvisningen du finner på magebindet til garnet du har brukt. Hvis du har laget en strikkeprøve kan det være en god idé å prøvevaske denne.
 • Hvis garnet kan vaskes i maskin, pass på at det ikke sentrifugeres for hardt, og at det ikke vaskes på for høy temperatur. De fleste moderne vaskemaskiner har ullprogram eller håndvaskprogram, og disse settes automatisk settes til 30 grader. Test gjerne ut på et gammelt ullplagg, en lue eller et par gamle sokker.
 • Vask ikke tunge plagg sammen med håndstrikkede plagg.
 • Bruk gjerne vaskemidler beregnet for ull (eks. Milo), men tester gjort i svenske laboratorier viser at det ikke skaper noen «genserkrise» om man vasker med et helt vanlig flytende vaskemiddel. Her kan du se testen som er publisert på TV2.no.
 • Til håndvask er det fint å bruke et spesialvaskemiddel for ull som skånsomt løfter smussen ut av plagget, og ikke trenger skylling. Eks. Soak, som b.l.a selges med ulike dufter, og finnes i en del garnbutikker. I Norge selges det b.l.a. i nettbutikken til Tjorven. Bruker du dette tar du en teskje med vaskemiddel og blander ut i en balje med vann. La plagget ligge i bløt i minst 20 minutter, slik at fibrene mykner og absorberer vannet helt. Beveg plagget forsiktig, slik at smusset løsner, løft det så forsiktig ut av vannet, og kryst det uten å vri (ellers kan stoffet strekke seg, og fibrene ødelegges). Er det fortsatt vann igjen i plagget kan du legge det mellom to håndklær og presse ut vannet. Form plagget og legg det flatt til tørk.

FJERNING AV FLEKKER

Har du først vært uheldig å få en flekk kan du prøve å fjerne størstedelen av den ved å skrape bort det som ligger i overflaten med en skje. Bruk deretter en flekkfjerner som er tilpasset det flekken består av (eks. er det fett, farge fra flytende væske eller maling?) Pass på at du ikke gnir for hardt på flekken, ellers risikerer du at plagget tover i dette området av plagget. Utover dette kan både eddik, white-spirit, teknisk sprit og såpe brukes til å fjerne flekken (avhengig av hvilken type flekk det er). Det er smart å fjerne så mye av det som er på overflaten som mulig, før  plagget utsette for vann og varme, ellers kan flekken sette seg for evig. Og et greit tips er ofte å Gjør gjerne som våre bestemødre, og bruke forkle når du lager mat, så unngår du kanskje både fettsprut og andre gjenstridige flekker på plagget.

Generelle tips for flekkfjerning

 • Flekk av alkoholholdige drikker: Dytt forsiktig med en absorberende, lofri klut for å fjerne så mye overflødig væske som mulig. Dytt forsiktig over med svamp på området med flekken, med en blanding av varmt vann og teknisk sprit, i like deler.
 • Svart kaffe: Bland alkohol og hvit eddik i like deler, fukt en lofri klut med blandingen og bearbeid forsiktig området med flekken og sug opp vannet med en absorberende klut. Er flekken gjenstridig må du gjenta prosessen.
 • Sjokolade, kaffe med mel eller te: Dytt forsiktig rundt kanten av flekken med en klut fuktet med white spirit, og følg videre  instruksjoner som for for svart kaffe over
 • Blod: Fjern blodet direkte med en fuktig svamp, deretter bearbeider du området forsiktig ved hjelp av ufortynnet, hvit eddik, etterfulgt av kaldt vann.
 • Smør, fett eller sauser: Hvis fettet er blitt fast i formen, skraper du først bort det overflødige med en skje. Deretter suger du opp fettet med en lofri klut med et fetløsende middel eller white spirit og dytter forsiktig over området med flekken.
 • Egg eller melk: Dytt forsiktig på flekken med en lofri klut fuktet med white spirit. Gjenta handlingen med en klut dyppet i fortynnet, hvit eddik.
 • Frukt, fruktjuice eller rødvin: Bearbeid flekken umiddelbart med en blanding av teknisk sprit eller isopropanol og vann (i blandingsforhold 3:1 ).
 • Gress: Påfør såpe veldig forsiktig (Bruk en mild såpe eller såpespon) eller dytt forsiktig med en lofri klut fuktet med teknisk sprit eller isopropanol.
 • Blekk eller kulepenn: Dytt forsiktig med en lofri klut fuktet med white spirit. Gjenta behandlingen med en klut dyppet i fortynnet hvit eddik. eller teknisk spriit, ev.  isopropanol.
 • Leppestift, sminke eller skokrem: Gni forsiktig med en lofri klut dynket i terpentin eller flekkfjerningsspray. Skyll med mildt såpevann.

STRYKING OG DAMPING

De fleste plagg kan forsiktig henges for å fjerne små skrukker og rynker. Hvis plagget er for tungt for en henger er det smart å legge det flatt på et tørkestativ (vingestativ). Hvis det fremdeles er skrukkete kan det være nødvendig å bruke strykejern, men prøv gjerne på et mindre synlig område først. og damp forsiktig, slik at plagget ikke blir skadet. Hold strykejernet 2 – 5 cm over plagget og før det sakte over den skrukkete flaten- Damp direkte over plagget uten at stykejernet kommer i kontakt med overflaten (for da kan du svi garnet). Du kan også bruke denne metoden til blokking av plagget etter montering, dersom du har det travelt, og ikke har tid til å la plagget tørke naturlig. Eventuelt kan du bruke ett pressklede/ kjøkkenhåndkle og stryke forsiktig over plagget, men husk at fibrene lett kan ødelegges.

oppbevaringsposer-til-ullplagg
Foto: Norsk Flid

OPPBEVARING

Når du pakker bort plagget, og vet at du ikke skal bruke det på en stund, bør du passe på at det er rent og helt tørt før det legges bort. Fukt kan få plagget til å råtne, hvis det oppbevares i noe som er tett lukket. Husk at ull  kan ha en del fukt i fibrene, selv om det virker tørt. Derfor er det smart å oppbevare ullplagg i putevar eller stoffbager, i stedet for tette plastposer. Det holder dessuten møllen borte, da den ikke kan spise seg gjennom bomull.

UNNGÅ MØLL OG BRUN PELSBILLE!

Møllen liker skitne plagg. så det er en ekstra god grunn for at plaggene bør være rene før de pakkes bort. I tillegg til å bruke et møllmiddel, er det også smart å riste plaggene innimellom og la det komme lys til. Det liker nemlig ikke møllen. Har du vært uheldig å få møll i plagget er et godt råd å legge det i fryseren over natten, Ta det ut av posen og la det romtemperes, før du gjentar prosessen. Dette sørger for at både egg og larver, uten å ødelegge tøyet. I gamle dager pleide de gjerne å legge ullplagg og tepper ut i snøen, og metoden virker fortsatt, dersom du har snø tilgjengelig.

Oppdager man hull i ullklærne skal man være på vakt, og prøve å identifisere årsaken. Det er nemlig ikke bare møll som liker å spise på klær, det kan også være brun pelsbille, selv om møll er langt vanligere.

Her kan du lese mer om klesmøll og hvordan du forebygger og unngår at den spiser på ullplaggene dine, og hva du bør gjøre hvis du først har fått den i hus.

reparerere-hull-2

HULL OG SKADER

Av og til er man uheldig å rive hull i en genser, eller hvis man røker, så kan det lett oppstå et svihull i favorittkofta. Du kan ev. reparere ved å bruke maskesting over det skadete området, og bruke originalgarnet til reparasjonsjobben, for å få et best mulig og  nesten usynlig resultat. Her kan du se hvordan du syr maskesting.

 

stoppesopp

Reparasjonstips:

 • Maskestring kan også brukes til å brodere et dekorativt motiv, noe som i seg selv ofte kan være en god metode for å skjule både hull og flekker. Er det hælen på en sokk som er slitt hull i er det en stor fordel å bruke sokkegarn med nylon, siden det gir bedre slitestyrke.
 • Til sokkestopping må man gjerne også bruke «vevemetoden» og lage et gitternett over hullet for å stoppe det. Denne videoen fra YouTube viser deg prinsippet.
 • En såkalt stoppesopp (ja, du kan google det :)) gjør all form for stopping litt lettere, og de koster ikke all verden heller.
Bruk av stoppesopp_foto Budstikka
Bruk av stoppesopp. Foto: Budstikka
SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Nyttig info