Slik lager du en ermesplitt i et to-søms erme

Helle Siggerud
kommentarer
Ermesplitt
Foto: H. Siggerud

Detaljer med stor effekt

En ermesplitt med knapper nederst på erme kan gi en jakke et både klassisk og elegant utseende. En slik splitt kan syes på flere måter. Med denne enkle metoden kan du lett sy den selv.


 Denne ermesplitten syes i et tosømserme. Den plasseres lengst ned og bak på yttersømmen av ermet. Lengde på splitten og antall knapper avgjør du selv, men skal du ha mange knapper kan det være hensiktsmessig å heller lage en mansjett.

Slik går du frem:

Ermesplitt
Stryk limstoff på enden og på falden. Foto: H. Siggerud.

Klipp ut ermedelene og stryk på et limstoff nederst på ermet og falden. NB! Når du lager en ermesplitt er det viktig at du allerede har målt at ermelengden er passe lang, så du ikke senere risikerer å måtte klippe bort halve splitten ved opplegg. Kast over delene dersom det er nødvendig. Sy den innerste sømmen mellom de to ermedelene. – Den sømmen som ligger under ermet. Press sømmonet fra hverandre.

Ermesplitt
Press delene fra hverandre. Foto: H. Siggerud

Sy yttersømmen med falden helt ned. Press sommønet fra hverandre. Lag gjerne et lite rett hakk over falden før du bretter falden til siden. NB! Pass på at falden vender nedover.

Ermesplitt
Pass på at delene ligger pent over hverandre, og at ermevidden stemmer. Foto: H. Siggerud

Her kan det være lurt å vrenge arbeidet for sikre at bretten kommer riktig vei. Press ermesplitten. Legg opp ermet til ønsket lengde. Gjør et kontrollmål for å sikre at ermet har riktig vidde nederst. Sy gjerne et par sting i oppleggskanten sting for å holde falden fast.

Ermesplitt
Press og nål fast kanten. Foto: H. Siggerud

Vreng ermet igjen og mål og marker der du vil ha knapper. Om vil ha et ønsker kan du nå sy knapphull i splitten før du syr på knappene. Det er ikke nødvendig å åpne disse knapphullene, da de kun er til pynt.

Ermesplitt
Sy knappene fast der du har markert. Foto: H. Siggerud

Knappene plasseres ca 2 cm fra faldlinjen med ca 2 – 3 cm mellomrom. Knappene syr du fast gjennom alle lagene.

Ermesplitt
Foto: C. Siggerud

Lykke til med søm av ermesplitt.

For flere sømtips kan du kikke innom bloggen min: Helles-syskrin. Du kan også se flere gode tips fra Helle her på Tusen ideer ved å klikke HER

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Søm

Annonse