Skal du ut å reise? Les dette om strikkepinner og flyplassregler

Redaksjonen
kommentarer

lufthavne_strikkepinde
Foto: Woolspire

Skal du ut å reise, og ikke kan unnvære strikketøyet er det en god idé å sjekke om avreiseflyplassen godkjenner at du har med pinner i håndbagasjen. Husk at selv om det går greit i Norge, og norske myndigheter ikke ser på pinnene som et potensielt våpen, så tenker de annerledes mange steder i verden.

Kanskje godtar ikke den flyplassen du mellomlander på eller reiser hjem i fra at du har pinner i håndbagasjen, og da risikere du å miste dem. Så husk å sjekke dette, før du reiser.

Strikkepinner kan i feil hender kan selvsagt gjøre stor skade. Derfor er du heller ikke garantert at du får de med deg inn i kabinen når du skal ut å fly. Etter terrorangrepet på USA, 11. september 2001, ble listen over ting man ikke kan ta med seg på flyturen ganske lang, og i noen deler av verden står også strikkepinner på listen over forbudte gjenstander.

Les også disse pakkestipsene til deg som strikker.

Husk å sjekke reglementet på alle flyplasser du skal igjennom

I EU er det et felles sett meg regler som omfatter de fleste vanlige gjenstander som anses for potensielt farlige under en flytur. Strikkepinner er ikke omfattet av disse fellesreglene, og det er derfor opp til hver enkelt lufthavn, hvordan de skal behandles. For deg så betyr dette at du faktisk bør sjekke hver eneste flyplass du skal gjennom i løpet av reisen, før du drar avgårde med strikketøyet i håndbagasjen. Noen flyplasser tillater alle typer strikkepinner, mens andre kun tillater de som er i tre og plast. Og noen tillater ikke strikkepinner i håndbagasjen i det hele tatt. I mange tilfeller finner du denne informasjonen på de ulike lufthavnenes hjemmesider, mens andre ganger blir du nødt til å ringe til lufthavnens informasjonsservice. Hvis du er tvil, og vil være på den sikre siden, og ikke miste pinnene dine er det alltid et sikkert valg å putte dem i innsjekket bagasje.

Trenger du nye strikkepinner? Se HER

Det kan oppleves forskjellig praksis av reglement

Selv om noen lufthavner har vedtatt egne regler, og disse står på flyplassens hjemmeside, så er det vanskelig å vite helt sikkert. I forskjellige strikkefora på nettet, eksempelvis Knittersreview.com vil se at folk noen ganger har andre opplevelser enn det reglementet tilsier. Et eksempel på dette er at en strikker forteller at hun har reist inn og ut av Paris med strikkepinner, uten problemer, mens begge Paris´ lufthavner angir at de ikke tillater strikkepinne av noen type i håndbagasjen. Derfor må listen under oppfattes som veiledende.

Flyplassregler i:

Norge

Oslo Lufthavn: Strikkepinner anses ifølge Det norske luftfartstilsynet ikke som et potentielt våpen og man får derfor ta dem med på flyet, så fremt pinnene er innenfor ”normal størrelse”.

Danmark

Københavns Lufthavn: Strikkepinner kan tillates, men vil altid bli vurdert individuelt. København lufthav anbefaler, at man alltid pakker strikkepinnene i den bagasjen man sjekker inn.

Billund Lufthavn: Strikkepinner er tillatt, men lufthavnen anbefaler at det anvenders pinner av tre, bambus eller plast.

Sverige

Stockholm Arlanda: Lufthavnen har ikke noen informasjon som angår strikkepinner. Det svenske luftfartstilsynet har ingen generelle regler i Sverige på dette området.

 

Finland

Helsinki Lufthavn: tillater strikkepinner i past og tre. Pinner av metall må pakkes i den bagasjen man sjekker inn  i metal skal pakkes i check in-bagage.

Tyskland

Berlin: Berlins lufthavner har ingen informasjon om strikkepinner på sin hjemmeside. Det tyske luftfartstilsynet, som administreres af Bundespoliti, har heller ingen felles regler på dette området. Du bør derfor kontakte den tyske lufthavnen du skal fly i fra direkte for informasjon.

Storbritannia

London, Heathrow Airport: Strikkepinner er tillatt i håndbagasjen.

London City Airport: Strikkepinner er tillatt i håndbagasjen.

London, Stansted Airport: Strikkepinner er ikke tillatt i håndbagasjen.

London, Gatwick Airport: Strikkepinner er ikke tillatt i håndbagasjen.

Frankrike

Paris (Charles de Gaulle og Orly): Strikkepinner er ikke tillatt i håndbagasjen.

Spania

Madrid: Hver sak vurderes individuelt, men det anbefales, at man pakker strikkepinnene den bagasjen man skal sjekke inn.

Italia

Strikkepinner er ikke tillatt i håndbagasjen.

 

Har du lyst til å ta med noen lekre strikkeprosjekter på ferie? Eller la deg inspirere til noe å lage når du kommer hjem igjen? Ta en titt på disse lekre oppskriftene. 

Thea Rytter_fnug

Denne fnugglette jakken designet av Thea Rytter, kjent på Instagram som @theavaskavulla måtte selvsagt her «Fnug»! Den er strikket i glattstrikk frem og tilbake med to tråde Dale Erle på pinne 7. Oppskriften er på dansk, men den er såpass enkel at den er grei å forstå, og resultatet blir lekkert! Oppskriften kan kjøpes her. 

ballerinaromper-sara-langvik-berge (1)

Romperen er inspirert av klassiske ballerinadrakter og strikkede rompere. Denne yndige ballerinaromper er designet av Sara Langvik Berge, også kendt som den farveglade strikker @pollywantsanothercracker på Instagram. Sara er arkeolog og superstrikker, og har designet denne søte ballerinaromperen til sin datter, som ikke synes, at andre kjoler var så dansevennlige. Den har et luftig strutteskjørt, åpen rygg med v-ringing og hullrand langs kanten. Romperen strikkes i ett stykke, ovenfra og ned, på rundpinne 2,5. Forstykket strikkes frem og tilbake i glattstrikk med øking på hver rettpinne til den til slutt strikkes sammen i ryggen. Herfra strikkes drakten rundt på rundpinne. På den nederste delen strikkes for- og bakstykket for seg selv. Strikk sammen i skrittet til slutt. Romperen er strikket i Babyull fra Dale (merinoull), og skjørtet er strikket Erle fra Dale (Kid mohair, silke og ull). Oppskriften kan kjøpes her.

DG-325-183-300ppi

Denne oppskriften får du GRATIS!

Et slikt vakkert sommersett med hullmønsterborder kan du bruke til mange anledninger, hver for seg eller sammen. Garnet finnes i en hel rekke nydelige farger, så du finner sikkert en du vil like. Dette er strikket i Dale Vipe, og her kan du se alle de lekre fargene det finnes i.

 

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Nyttig info

Annonse