Redesign dine gamle jeans – sy et skjørt!

Helle Siggerud
kommentarer
Skjørt
Foto: H. Siggerud

Gamle og velbrukte jeans kan komme til nytte igjen i en helt ny form, som f.eks. både vesker og skjørt. Dette er en enkel metode som viser deg hvordan du lett kan sy om dine gamle jeans til et skjørt.

 

I dette eksempelet har jeg brukt to gamle dongeribukser for å lage et nytt skjørt. Kappene i skjørtet kan god byttes ut med et annet stoff, men vært oppmerksom på at nye stoffkvaliteter kan bety annen vask og vedlikehold. F.eks. vil en hvit blonde fort kunne bli grå etter noen omganger i vaskemaskinen sammen med andre kulørte plagg.

Skjørt
Foto: H. Siggerud

Når du skal sy i jeans bør du bruke en jeansnål. Den er litt tykkere enn en vanlig synål, og tåler bedre de tykke lagene med stoff enn en vanlig synål gjør. Jeg pleier også å bruke ekstra sterk sytråd, den er tykkere og ligner mye på den tråden som vanligvis brukes i jeans.

Skjørt
Foto: H. Siggerud

Start med å måle opp til ønsket lengde og klipp av bena. Fortsett med å sprette opp sømmene mellom bena.

Skjørt
Foto: H. Siggerud
020915_jeans skjørt_4
Foto: H. Siggerud

Lag trekanter av stoffet som er igjen fra det du klippet av på bena. Disse skal brukes til å settes inn mellom de oppsprettede buksebena, og slik få lukket det til et skjørt. Det kan av og til være behov for å justere sømmen i skrittbuen noe før du syr den fast. Men vær obs på hvor mye du legger den over, eller justerer på bredden, da det vil påvirke skjørtets hoftevidde.

Skjørt
Foto: H. Siggerud

Sy fast trekantene og sømmen fra skrittbuen. På grunn av kappene valgte jeg å sy med en mørkeblå ekstra sterk sytråd, for å ikke få for mange synlige sømmer i skjørtet, men det er en smakssak. Om du ønsker å holde det enkelt er skjørtet nå klart til å legges opp.

Skjørt
Foto: H. Siggerud

For å lage kapper laget jeg remser av bena fra bukse nummer to. Jeg fikk to remser på hvert forstykke og bakstykke, altså fire remser på et bukseben. Jeg laget remser i to bredder, 7 cm og 8 cm, henholdsvis over- og underkappe. Jeg sydde sammen fire og fire remser, og overlocket før jeg la dem opp. Det er ikke nødvendig å legge kappene opp, en overlocket kant vil gi et litt røffere preg. Om du ikke har overlock kan du sy en siksak-søm med vanlig symaskin.

Skjørt
Foto. H. Siggerud

Hvor lange remsene dine blir avhenger av hvor lange buksebena er. Jeg brukte ca. tre og et halvt bukseben på hver kappe. For å lage kappene sydde jeg to rynketråder med ca. 3 mm mellomrom. Mellomrommet mellom disse er der hvor jeg syr fast kappen når den er ferdig rynket, sømlinjen. Jeansstoff er såpass tykt og stivt at du bør bruke en ekstra sterk sytråd når du lager rynketråder. En vanlig stytråd vil fort ryke under denne belastningen.

Skjørt
Foto: H. Siggerud

Om du ikke vil lage en blomst/rosett som jeg gjorde, syr du bare sammen remsene til to store sirkler, før du begynner å rynke dem sammen. For å lage rosetten lot jeg det stå igjen ca. 40 cm på den nederste kappen, og ca. 80 cm på den øverste. Det kan være litt kronglete å sy fast den innerste delen av rosetten, så den festet jeg for hånd med en ekstra sterk sytråd.

020915_jeans skjørt_11_1
Fot: O. Siggerud

Så enkelt kan du altså forvandle to gamle og godt brukte jeans til et helt nytt skjørt.

For flere tips kan du kikke innom bloggen min: Helles-syskrin.

SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Søm