Ingen er bare den du ser – det handler om solidaritet

Mary-Ann Astrup
kommentarer

 

Oransje skjerf _ du kan gjøre en forskjell

Det er mange som gruer seg til jul, både de som bor og lever livene sine på gata, men også blant andre som er langt heldigere stilt. «Ingen er bare det du ser», sier de i i Kirkens Bymisjon. Og nettopp det er en god grunn til å bli med og strikke årets viktigste skjerf. 

Det kan være mange grunnen for at noen gruer seg til jul. Jeg har faktisk selv mer enn én gang gruet meg ganske mye til jul, men ikke fordi jeg manglet et varmt hjem å gå til, eller fordi jeg ikke hadde mat, familie eller venner. Det handlet for min del mest om et sterkt savn etter mennesker jeg var glad i, og som dessverre ikke lenger er i blant oss.

Slike savn blir jo ofte ekstra sterke rundt juletider, og jeg kommer sannsynligvis til å kjenne litt ekstra på savnet dette året også. Våre grunner for å grue oss til noe kan ellers være så mange og så sammensatte. De er kanskje ikke alltid så lette å forklare heller. Grunnene til at noen kommer litt skjevt ut i livet er heller ikke alltid så lette å forklare, men mange ganger kan disse grunnene i alle fall være helt annerledes enn man i første omgang har lett for å tro når man bare ser et menneske fra utsiden.

Mens jeg ser på mine egne grunner for å ha gruet meg til jul som noe overkommelig, så er det dessverre mange som har virkelig tunge grunner for å grue seg. Er man hjemløs, ensom, rusavhengig eller har kommet opp i en annen spesielt vanskelig situasjon i livet, så kan man nok føle dette med å grue seg ekstra sterkt. Da trenger man gjerne en ekstra hjelpende hånd, og noen som viser at de bryr seg. Denne hånden strekkes ofte ut av Kirkens Bymisjon, og som en liten hjelpende hånd tilbake til dem vil jeg derfor gi mitt lille bidrag ved blant annet å spre informasjon om det oransje skjerfet, og hvordan vi alle kan hjelpe til med å skape et varmere samfunn.

Det oransje skjerfet har blitt et symbol på solidaritet 

De oransje skjerfene mange av oss i disse dager sitter og strikker er en av flere muligheter vi alle har til å vise at vi også bryr oss, og på en ikke-stigmatiserende måte vise mennesker som opplever å ha det ekstra vanskelig – både synlig og usynlig – at vi er mange som faktisk ønsker å gjøre noe med det. Det er etter hvert blitt ganske mange som har forstått at «Ingen er bare det du ser».

Engasjementet rundt de oransje skjerfene til Kirkens Bymisjon har nærmest eksplodert over hele Norge de siste årene. Kirkens Bymisjon har i svært liten grad promotert strikking, eller jobbet aktivt for å få strikkingen til å vokse. Dette er derfor i stor grad en bevegelse som er blitt drevet frem av folket selv, og den vokser seg større for hvert år. Det startet med å være en Oslo-aktivitet med 300 skjerf i 2012, og i 2015 ble det delt ut over 3500 oransje skjerf på landsbasis i 2015.

I år jobbes det mer aktivt for å skape interesse rundt aksjonen, og det er også det første året Kirkens Bymisjon jobber aktivt med å promotere de oransje skjerfene. Dette er vi flere som er så heldige å kunne bidra til å synliggjøre, og målet er at vi sammen med andre engasjerte strikkere skal klare å komme opp i 10.000 skjerf dette året.

Klarer vi 10.000 skjerf i år?

Jeg tror selvsagt at dette er et fullt mulig mål å nå med alle de hyggelige tilbakemeldingene fra flittige hender, både kvinner og menn, som nå sitter hjemme og i grupper på jobb og strikker et oransje skjerf. Sammen kan vi faktisk gjøre en forskjell, og vi skal farge Norge oransje i november.  Det at så mange også forteller om dette til andre og deler det  videre med bilder og hashtagger på sosiale medier bidrar til å skape enda større oppmerksomhet rundt aksjonen og den egentlige grunnen til at den eksisterer.

Hvorfor oransje skjerf?

Både Kirkens Bymisjon, og undertegnede har fått en del del spørsmål og henvendelser angående fargen på skjerfene. Det de fleste spør om er: Hvorfor skal de være oransje? Hvem skal bruke skjerfene? Og vil de ikke være stigmatiserende å gå med? Vi vil derfor også tydeliggjøre solidaritetsaspektet i de oransje skjerfene.

oransje sjal_ Oransje skjerf _ du kan gjøre en forskjell

Strikk et du gir bort – og strikk gjerne et til deg selv

De oransje skjerfene kan også strikkes og bæres av deg selv, som en solidaritetshandling. Slik kan vi oppnå et felles løft for et varmere samfunn. Vi vil unngå at skjerfene oppfattes som stigmatiserende å bruke, og vi vil unngå at skjerf lager et skille mellom «oss» og «dem». Erfaringsmessig er det både gatefolk og hjemløse som bruker skjerfene til å varme seg. Men når vi er mange som går med det oransje skjerfet, så blir det ikke stigmatiserende å bruke for å holde kulden ute. Derfor ønsker og håper vi at folk fra alle samfunnslag vil ta pinnene fatt og strikke et skjerf eller to, og at folk fra alle sammfunnslag også  skal gå med et skjerft selv fra og med 1.november. Vi er jo alle del av det samme fellesskapet, og sammen kan vi være med på å spre varme og bidra til at det blir færre som gruer seg til jul.

Vil du også bidra?

Da kan du også strikke ditt eget oransje skjerf. Du kan strikke det superenkle rillestrikkede offiselle skjerfet, eller du kan lage ditt helt eget skjerf.

Offisiell oppskrift:

  • Det foreslåtte garnet er «Freestyle – farge 3309» fra Dale Garn
  • Skjerfet skal være ca 150 cm langt og ca 20 cm bredt.
  • Legg opp 30 masker og bruk pinne str 5/6 mm.
  • Beregn ca 4 nøster per skjerf.

Bilder av strikking, strikketøy og skjerf kan på sosiale medier tagges med #kirkensbymisjon, #oransjeskjerf og #gledensomgruersegtiljul. 

På alle skjerf kan det gjerne sys på en «GLED EN som gruer seg til jul»-merkelapp, nederst i høyre hjørne. På skjerfene skal det også festes på et lite kort med en tekst om juleaksjonen «GLED en som gruer seg til jul».

Skjerfene må være ferdige 24. oktober og leveres inn til Kirkens Bymisjon i byen nær deg. Her kan du også få tak i merkelapper. 

PS: 1. november går startskuddet for juleaksjonen GLED EN som gruer seg til jul. Da tar vi frem de oransje skjerfene! Hvis du strikker flere skjerf, spar ett til deg selv, og ta det på deg sammen med oss fra og med 1.november.

Skjerfene skal henges opp grytidlig 1.november_Oransje skjerf _ du kan gjøre en forskjell

Håper vi ses med oransje skjerf den 1. november, og husk å dele og tagge bilder på Instagram. Vil du strikke mitt alpakkaskjerf i stedet, så finner du oppskriften i dette innlegget som tidligere er postet på Tusenideer.no. Og stor takk til deg som allerede er med og strikker i en eller annen variant.

Fra Tusenideer.no deltar undertegnede samt en hel rekke av våre gjestebloggere. Stor takk til Tove Fevang, Jane Bjøgesæter, Hege Espeland Lygre, Christine Solberg, Ellen Roberg Askim, Gro Vibeke Najem, Anne Christine Berg, Helle Siggerud og Siri Anette Nordby og min gode, gamle kollega Yvonne Fagervoll som hjelper meg med med å få på plass enda flere sjal til den 24. oktober. Flere av dere har også satt i sving kollegene på arbeidsplassen samt familie og venner. Fantastisk! ♥

Hilsen Mary-Ann

Mary-Ann_Oransje skjerf_Oransje skjerf _ du kan gjøre en forskjell

 

 

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Strikking

Annonse