Hvordan lese strikkediagrammer? Se video

Mary-Ann Astrup
kommentarer

Denne videoen fra Deborah Tomasello viser på en grei måte hvordan du leser diagrammer. Les også beskrivelsen under, så får du det helt sikkert til!

Det er ikke så rart at mange nybgynnere strever med å tolke strikkediagrammer. Ikke nok med at de skal leses nedenfra og opp, de skal også leses i fra høyre mot venstre!

 

COLOURBOX9476556

Har du aldri har prøvd deg på flette- og mønsterstrikk kan du lese hvordan du går frem her:

Les nedenfra og opp

Du begynner med nederste rad i diagrammet.

Les fra høyre mot venstre

Rutene i diagrammet leses fra høyre mot venstre. Noen ganger viser en pil hvilken rute du skal starte med. I oppskriftene kan det ofte stå at du må telle deg fram, slik at midterste maske i diagrammet kommer midt på den plaggdelen du strikker. Dersom verken pil eller midtmaskeformulering finnes, starter du med ytterste maske til høyre i diagrammet.

Hva betyr klammer og piler?

Ofte er det piler og klammer i diagrammet. Enten forklares disse i selve diagrammet, eller så finner du forklaringen i oppskriften.

Piler

Står det en pil uten tekst i diagrammet, kan det stå «begynn ved pilen» et sted i oppskriften. Står det en pil med tekst «midt på ermet», betyr dette at pilen skal havne på ermets midterste maske når du strikker mønsteret. Piler som viser hvor du skal starte for hver størrelse er også ganske vanlig.

Klammer

En vannrett klamme: betyr som oftest at du skal gjenta dette mønsteret bortover omgangen eller pinnen. Når du har strikket ferdig siste maske i klammen, begynner du på nytt på første i klammen.

En loddrett klamme betyr som oftest at du skal gjenta dette mønsteret oppover i strikkearbeidet. Når du har strikket ferdig øverste linje i klammen, begynner du på nytt på nederste linje i klammen.

Symbolforklaring/ Tegnforklaring

Hva de forskjellige rutene i diagrammet betyr, skal være forklart i en symbolforklaring/ tegnforklaring som er knyttet til diagrammet. Dette er en liste der de forskjellige rutenes symboler forklares med tekst.

Et typisk eksempel på hvordan strikkediagrammer kan se ut

Helt «gresk» hvis ikke vet hvordan man skal lese det, men med forklaringene over burde det gå bra.

Strikkerdiagrammer - eksempel

Lykke til med strikkingen!

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Strikking

Annonse