Hva gjør du med strikketøyet når prosjektet er ferdig?

Gudrun Sofie Østhassel
kommentarer
Strikketøyet
Foto: Gudrun Østhassel

Tror du at du er ferdig med strikkeprosjektet når det er kommet av pinnene? Det er flere triks du kan bruke for å få det til å se enda finere ut. Ujevnheter og bulker forsvinner, flerfarget mønstre blir jevnere og penere, og små feil skjules og forsvinner.

 

Når jeg er ferdig med et arbeid pleier jeg å legge hele plagget i bløt. Pass på ikke å bruke for varmt vann. Jeg foretrekker selv å bruke kaldt vann, uten såpe. Etter en stund presser jeg alt vannet ut, enten med sentrifugering i vaskemaskinen, eller så bare presser jeg vannet ut i et håndkle. Når mesteparten av vannet er presset ut legger jeg plagget flatt på en matte, og former det i den fasongen jeg ønsker at det skal være. For eksempel kan jeg dra litt i armer og bol, strekke ut hullmønster, eller strekke litt i plagget for å hjelpe maskene «på plass» dersom jeg har strikket med flere farger.

Dersom det er plagg som lett trekker seg sammen igjen, pleier jeg å «nåle» (blokke) det opp, slik at det holder seg i den formen jeg ønsker. Her kan du se et eget innlegg om blokking. Ofte lar jeg et vått håndkle bli liggende oppå plagget, men det er ikke alltid at det er nødvendig. Det er litt avhengig av hva jeg har strikket, og hvilket garn jeg har brukt.

En sjelden gang bruker jeg metoden med å dampe i stedet for å blokke plagget. Da legger jeg et vått kjøkkenhåndkle oppå strikketøyet, og presser lett nedpå med strykejernet. Pass på å sjekk om garnet tåler dette, før du gjør det. Med noen garntyper kan det nesten virke som det «smelter» litt, og resultatet blir en litt glatt overflate. Da bør en heller bruke blokking, og kanskje la plagget ligge ekstra lenge.

Strikketøyet
Foto: Gudrun Østhassel

Legg plagget i bløt i kaldt vann, når du er ferdig med å strikke.

Strikketøyet
Foto: Gudrun Østhassel

Etter at vannet er presset ut forsiktig med et håndkle, legger jeg plagget på ei matte og drar det lett til den fasongen jeg vil ha det. Jeg dekker hele plagget med et vått håndkle og lar det ligge natta over. Det som alltid er viktig når strikketøy skal tørkes er at de tørkes flatt. Ikke heng opp strikkeplaggene dine på snora, men legg de i stedet flatt over klesstativet.

Strikketøyet
Foto: Gudrun Østhassel

Når strikketøyet er tørket er det klart til å gis bort til en liten venn.

Gudrun Østhassel

SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Nyttig info, Strikking