Stearinflekker på duken? Slik fjerner du dem

Mary-Ann Astrup
kommentarer

Videoen er fra denne artikkelen på Klikk.no


Å nei! Stearin på den fine duken! Det er helt typisk og det skjer ganske ofte i løpet av julen. De havner både her og der. Men alt håp er ikke ute likevel, og det finnes flere måter å fjerne stearinflekkene.

For å følge metoden i videoen over trenger du tre ting:

  1. Strykejern, gjerne et gammelt strykejern du ikke er redd for.
  2. Strykebrett. Har du ikke strykebrett legger du et håndkle under og bruker et bord eller gulvet.
  3. Trekkpapir. Det funker med flere typer papir. Det beste er å bruke en litt solid tørkerull. Men det fungerer også med matpapir. Reserveløsning er kaffefilter eller gråpapir. OBS! Ikke bruk avispapir o.l. Da risikerer du nemlig å overføre trykksverte til stoffet du skal rengjøre.

Slik gjør du:

Varm opp strykejernet til den temperaturen stoffet tåler. Legg duken eller plagget på strykebordet og glatt ut stoffet.

Legg papiret over stearinflekken og glatt ut. Stryk over papiret med strykejernet. Papiret vil da trekke til seg stearinen. Flekken vil flytte seg over fra stoffet til papiret og trekke seg inn i papiret. Gå gjerne over flere ganger, og skift helst papir mellom hver gang. Når du løfter av papiret, er duken ren.

Skulle det likevel sitte igjen noe som kan ha trukket inn i fibrene kan du gni inn flekken med Zalo eller et annet fettløsende vaskemiddel. Se også andre metoder som er nevnt lenger nede i innlegget

OBS! Dersom du fjerner flekker på møbler, eller annet inventar, må du være veldig forsiktig med varmen. Men er du forsiktig, kan du bruke dette tipset på de fleste flater.

Les også: Hvordan fjerne stearinflekker med hårføneren

Andre metoder

Frysing: En måte å fjerne stearin på er å legge duken i fryseren og fjerne stearinen når den er stivfryst. Dette forutsetter selvsagt at stearinen bare ligger på overflaten av duken, og ikke har trukket inn i fibrene. Har noe trukket inn i fibrene kan du bruke lampeolje eller white spirit: Spesielt rød stearin eller andre sterke farger kan være vrient å bort hvis det har trukket inn i fibrene i stoffet. I så fall kan du ev. fjerne meste parten av stearinen ved fryse- eller strykemetoden, og til slutt ta bort resten med en luktfri lampeolje (ev. white spirit) direkte på stearinflekken. OBS! Du bør ikke få lampeolje eller white spirit i vaskemaskinen, vask derfor med Zalo eller annet fettløsende vaskemiddel før du vasker den på vanlig måte i vaskemaskinen, på så høy temperatur som tekstilet tåler.

Stearinflekker
Foto: Plusstid

Har du fått stearin på parketten? Fjern flekkene med en mikrofiberklut

Fyll en bøtte med så varmt vann du kan få ut av springen. Dypp en mikrofiberklut i det varme vannet, og gni over stearinflekkene. Mikrofiberne bidrar til å løse opp fettet. Denne prosessen gjentar du helt til flekkene er borte. Deretter bruker du en godt oppvridd opp og tørker over, slik at det ikke blir liggende igjen vann på gulvet.

 

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Nyttig info

Annonse