Enkle sømtips for å sy ermer i jakker og kåper

Helle Siggerud
kommentarer
Sette ermer i en jakke
Ermetoppen slik den ser ut forfra. Foto: H. Siggerud

Slik setter du i ermer

I en vanlig ermetopp må vi lage en holdning. En holdning er en betegnelse på når to deler med ulik lengde skal settes glatt sammen. Den lengste delen må dermed holdes inn. Dette kan gjøres med et innsnitt, eller ved hjelp av en rynketråd. Det er alltid holdning på et isatt erme.

Start med å sy en rynketråd

For å lage en holdning på ermetoppen starter vi med å lage et merke med kritt der hvor sømmen skal gå. Lag videre merker til isettingspunkt foran og bak på ermet, da holdningen skal kun gå mellom disse. Sy en rynketråd øverst på ermekuppelen. Bruk den lengste stinglengden på maskinen, dette for at du enkelt skal kunne dra tråden ut igjen.

Sette ermer i en jakke
Bruk gjerne skredderkritt for å markere hjelpelinjer og andre nyttige punkter.

Sy to rynketråder

Benytt gjerne litt kortere stinglengde på f.eks. tynne silkestoffer. Sy to rynketråder med ca. 3 mm mellomrom, et smalt mellomrom gjør det enklere å fordele rynkene pent enn ved et større mellomrom mellom rynketrådene. Trekk i rynketrådene så de passer med formen øverst på ermet mellom isettingspunktene.

Sette ermer i en jakke
Sy to rynketråder og dra forsiktig i disse for å fordele rynkene jevnt. Foto: H. Siggerud

Fordeling av holdning/rynker er en øvelsessak

En holdning skal gi en bue, ikke rynker. Det skal kun være holdning på toppen av selve ermekuppelen. Nål fast ermet og vreng arbeidet for å se hvordan ermet ser ut fra siden. Pass på at holdningen får en pen overgang til underdelen av ermet. Holdningen skal gå ned til innsettingspunktet på erme foran og bak. Dette punktet er som regel markert på de fleste sømmønstre. Nål fast ermet til jakken og sy i mellom rynketrådene.

Sette ermer i en jakke
Om du ønsker et litt mer feminint uttrykk på jakken eller kåpen fin kan du lage små legg på toppen av ermet. Foto: H. Siggerud

Rynket ermetopp

En annen enkel måte å lage en holdning på er å lage små legg. Disse bør ikke være for store, med mindre du ønsker et pufferme. Dette krever imidlertid litt mer stoff i ermekuppelen enn på et vanlig erme. Dette vil da gi et litt annet inntrykk enn et vanlig isydd erme, og passer best på en feminin modell.

Sette ermer i en jakke
En ermefisk kan du lage selv av vatt, vliseline, ull eller filt. H. Siggerud

Innlegg i ermetoppen

På jakker og kåper bør du også sette inn en ermefisk eller en skulderpute for å holde fasongen på skulderen ved holdningen. En ermefisk kan du enkelt lage selv av filt, ull eller tynn vatt. Sy dette fast rett utenfor eller i plaggsømmen. Se etter at ermeinnlegget og ermets sømmon går kant i kant. Press lett på ermetoppens sømmonn for få belegget til å ligge inn mot ermesiden, og pass på at ermetoppen former seg pent over innlegget. Da gjenstår det bare å ønske lykke til med ermesøm.

Belegget syes fast fra plaggsiden med maskin. Bruk attersting dersom du syr det i for hånd. Foto: H. Siggerud

Om du ønsker flere sømtips kan du kikke innom bloggen min: Helles-syskrin

SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Nyttig info, Søm