Høna eller egget? En betraktning om gensere i rillestrikk og primærsnitt

Mary-Ann Astrup
kommentarer
GG16-11_HR_Printgenser
Printgenser fra Gjestal/ House of yarn

Copycat or not?

For noen dager siden postet bloggeren Line Langmo et innlegg med bilde av genseren dere ser over. Dette avstedkom ikke bare vill begeistring, og flere henvendelser fra folk som ville strikke den. Det kom også beskyldninger om å være copycat i kommentarfeltet på Instagram.  

Kommentaren jeg refererer til ble selvsagt ikke forbigått av strikkefolk på sosiale medier, og heller ikke oversett av Dagbladet, som grep den begjærlig. For «strikkekrigere» er alltid god stoff, og øyner man sjansen for en liten catfight, så er kan man vel ikke la den gå i fra seg?

Nå har ikke Line Langmo en gang vært involvert i designet av den strikkegenseren hun hadde på seg, så hun har i alle fall ryggen helt fri med hensyn til den beskyldningen, og kunne sikkert lett la dette prelle av.

Til Dagbladet sier den kjente bloggeren: – Jeg fikk denne genseren av House of Yarn, og jeg likte godt at den var melert og en deilig sommergenser. Mamma har jo strikket tilsvarende gensere siden 70- og 80-tallet, men i ettertid seg jeg jo at den er i samme sjiktet som «Skappelgenseren», sier Langmo, og fortsetter: – Jeg synes det som er så fint med strikking er at man kan inspirere hverandre, og i og med strikking har så lange tradisjoner kan det være vanskelig å finne ut hvor opphavet er fra. Dette er jo en type genser som har vært strikket i mange år.

Og det har hun jammen helt rett i! :)

Vi som kjenner strikkehistorien diskuterte imidlertid om noen virkelig kan påberope seg å eie signaturen på en slik enkel rillestrikket genser i primærsnitt? Svaret er nei. Rett og slett fordi det er like vanskelig å bevise som hvem det var som kom først av høna eller egget. For slike gensere i primærsnitt har med jevne mellomrom dukket opp i motebildet. Vi som er et sted rundt de 50 husker f.eks. godt at vi strikket tilnærmet like genser på 80-tallet, og mødrene våre har også strikket til forveksling like gensere på 60- og 70-tallet. Vi er ganske sikre på at røttene egentlig ligger hundrevis av år tilbake. Det er nemlig mye historisk materiale som tyder på det.

Hvor tar de det fra?

Ja, hvor tar de det egentlig fra? Det er kanskje vanskelig å bevise, men dette er i alle fall et uttrykk flere av oss bruker når vi syns at noen har funnet på noe ekstra fantasifullt og spesielt. Det kan man vel neppe si om disse genserne, for tross alt består de jo kun av fire tilnærmet firkantede stykker, strikket i rillestrikk, og sydd sammen i sidene. Jeg minnes faktisk å ha lært å strikke dukkegensere på dette viset, en gang tidlig på 70-tallet. Men komfortable og funksjonelle er de, og de er rett så kule gensere til hverdagsbruk. De gir oss jo en passe laid-back look, ikke sant? Og de er i tillegg kjemperaske å strikke. Det er derfor ikke det minste rart at vi kastet oss over pinnene i flokk.

God teft og timing

Jeg mener ikke med dette blogginnlegget å gå i strupen på noen, eller beskylde den ene for å kopiere den andre. For som Margaretha Finseth, design- og brandmanager i House of Yarn, så treffende kommenterer dette til Dagbladet:  – Jeg tror vi alle skal være litt forsiktige med å kalle noe for kopi. Alle blir nok inspirert av noe, og det gjelder også kjendiser som blir designere.

Jeg er ellers bare full av beundring for Skappel-jentenes teft og timing med sin genser. Det har de da også fått full uttelling for. De skal så absolutt ha kudos for å ha lagt et økonomisk Columbi egg med sin genser. Deres genservariant har også vært en salgssuksess til glede for både garnprodusenter og forhandlere. Og sist men ikke minst har genseren inspirert mange «strikkejomfruer» til å ta pinnene fatt. Mange har faktisk blitt så inspirert at de selv har blitt designere i tiden som har gått siden Skappel-genseren ble lansert. Og er det noe vi setter stor pris på, så er det i hvert fall at flere dyktige og kreative mennesker kommer frem i lyset med alt det flotte de lager.

Men det å få være helt alene om å tjene penger på et slikt generisk design i all fremtid er nok likevel litt for mye å håpe på, ettersom det var ganske mange som kom før dem med tilsvarende, og til forveksling like gensere. Noen av dem finnes endatil som gratisoppskriften på nett. Litt lenger nede på siden finner du gratis oppskrift på printgenseren Langmo hadde avbildet seg med, og et par andre flotte varianter.

PS! Vil du strikke genseren Line Langmo hadde på seg? Da finner du oppskriften lenger nede på siden.


Mest for moro skyld, så kan jeg ikke dy meg for å nevne at disse superenkle genserne alltid har minnet meg om riddernes ringbrynjer (mulig det bare er meg som ser at det er en viss likhet? ) Så om noen vurderer gå i rillekrigen for å forsvare sin egen variant av genseren, så er det kanskje best å skaffe seg en slik først? Good luck! For her blir det nok ingen klare vinnere. :)

Riddere i brynjer

Strikk og vær glad – du kan faktisk gjøre det med god samvittighet. Noen hevder det til og med at det demper høyt blodtrykk, senker stress og depresjon. Når man er mye på sosiale medier, og leser mange slags lite hyggelige kommentarer, så hender det likevel ofte at jeg lurer på sannhetsgehalten i disse utsagnene. Men at det virker for noen av oss er jeg ikke i tvil om. :)

Nå går jeg derfor og lager meg en stor kopp te, finner frem strikketøyet, og hører det intense sommerregnet tromme på taket. Så kan andre gjerne la denne diskusjonen gå videre, om de vil. Jeg legger ballen død, for det er nå knapt nødvendig å si noe mer om dette. Og skulle noen føle seg fristet til  gi et tilsvar er de hjertelig velkommen til å sende meg en e-post.

Oppskriften på PRINTGENSEREN fra Gjestal følger under bildet: 

GG16-11_HR_Printgenser
Printgenser: Foto: Gjestal

OPPLYSNINGER MODELL 16∙11 PRINTGENSER

Design: Gjestal

  • Garn: Gjestal Ragg soft 60% ull, 20% nylon, 20% akryl, 50 gram = ca 100 meter. Gjestal Amor 10% mohair, 10% ull, 32% nylon, 48% akryl, 25 gram = ca 220 meter
  • Størrelser: S (M) L/XL
  • Plaggets mål: Overvidde ca 114 (120) 134 cm. Hel lengde (midt foran) ca 66 (68) 70 cm. Ermelengde ca 43 (44) 45 cm
  • Garnforbruk – Syregul printgenser: Ragg Soft: Lime/turkis nr 87 15 (16) 17 nøster. Amor: Lime nr 309 13 (14) 15 nøster
  • Garnforbruk – Himmelblå printgenser: Ragg Soft: Lime/ turkis nr 87 15 (16) 17 nøster. Amor: Lys blå nr 308 13 (14) 15 nøster
  • Pinneforslag: Rundpinne nr. 5 og 6
  • Strikkefasthet: 14 m glattstrikk på p nr 6 = 10 cm. Sjekk strikkefastheten ved å strikke en prøvelapp. Tell antall m pr 10 cm, har du flere m enn oppgitt, skift til tykkere p. Har du færre m, skift til tynnere p.
  • Forkortelser: r = rett, vr = vrang, m = maske, p = pinne

OPPSKRIFT PRINTGENSER I RILLESTRIKK

Strikk med 1 tråd Ragg Soft og 2 tråder Amor. Rillestrikk = strikk r på alle p

BAKSTYKKET: Legg opp 82 (86) 96 m på pinne nr 5 og strikk 5 cm i vrangbordstrikk med 2 vr, 2 r. Begynn med 1 r og strikk 2 vr, 1 r til slutt på p. Skift til p nr 6 og strikk fram og tilbake i rillestrikk til arbeidet måler 78 (80) 82 cm. Fell m rett av.

FORSTYKKET: Legg opp og strikk som bakstykket til arbeidet måler 60 (66) 64 cm. Fell av de midterste 16 (18) 20 m til halsen og strikk hver side ferdig for seg. Venstre side: Fell videre til halsringningen på hver 2. pinne med 2,1,1 m (likt for alle størrelser). Strikk til arbeidet måler 66 (68) 70 cm. Fell av m. Strikk den andre siden lik, men speilvendt.

ERMENE: Legg opp 40 (40) 44 m på pinne nr 5 og strikk 5 cm i vrangbordstrikk med 2 vr, 2 r. Begynn med 1 r og strikk 2 vr, 1 r til slutt på p. Skift til p nr 6, øk jevnt fordelt til 44 (46) 48 m og strikk fram og tilbake i rillestrik. Øk 1 maske i hver side innenfor 1 m på hver 3. cm til det i alt er 68 (70) 72 m på p. Strikk til arbeidet måler 43 (44) 45 cm. Fell av m. Strikk det andre ermet likt.

MONTERING: Sy sammen på skuldrene. Sy i ermene (fest midt på ermet midt på skuldersømmen) og sy side- og ermesømmen i ett med 1 maske til sømmemonn. Strikk opp 60 (64) 66 m rundt halsen på liten rundpinne nr 5 og fell av med vrange m. Press ikke arbeidet, men legg eventuelt plagget flatt i fasong mellom fuktige håndklær og la det ligge til det er tørt.

OPPSKRIFTEN KAN OGSÅ LASTES NED SOM PDF: GG16-11_HR_Printgenser

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra House of Yarn som er et norsk merkevarehus og totalleverandør av kvalitetsgarn, design til håndstrikking og tilbehør til faghandelen og kjedebutikker. Se mer på houseofyarn.no


Er du fremdeles ikke mett på gensere i primærsnitt, kan du ta en titt på disse som også finnes som gratisoppskrifter i Dale garns katalog DG278-Dame-Katalog.

 

DG278_genser i rillestrikk og primærsnitt
Fra Dale garns katalog DG278
DG278_OH til trykk_Side_16
Fra Dale garns katalog DG278

Samme snitt, men i glattstrikk.

DG278_OH til trykk_Side_03
Fra Dale garns katalog DG278

En litt lenger variant kan fint brukes som kjole, ikke sant?


Vi fant også denne genseren fra Drops hefte 142, og strikkeoppskriften som er gratis har nummer 142-19.


Drops katalog 142
Genser fra Drops katalog 142
SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Strikking