DIY-trender som er verdt å merke seg

Mary-Ann Astrup
kommentarer

d5c5ee7e09f73fe3d7c87d00852aedc5057663a8

STRIKKING ER STØRST: Strikking og hekling holder seg på topp, og det ser ikke ut til at det skal endre seg på en god stund. En deilig nyhet for alle oss som er avhengige av en daglig økt med pinner og garn. Foto: Recycled interiors


Topp trender innen DIY 2015

Det er ikke verdens enkleste jobb å skulle forutsi de neste store trendene innen DIY og håndarbeid… men Lidewij Edelkoort Trend Union er en som kan det!

Den internasjonalt anerkjente trend-ekspertens årlige trendbøker forutsier hvilken konsepter som vil bli gjeldende flere år i forveien. Liker du å henge med på trendene skal du merke deg disse.

Edelkoort er forsikrer oss om at nå handler det om å ha det koselig komfortabelt. Vi skal rett og slett senke skuldrene og slappe mer av hjemme, og omgi oss med materialer som sørger for at vi føler oss glade og trygge.

Ergo skulle vel kanskje nordmenn som nærmest er eksperter på akkurat dette med naturmaterialer og treverk stille sterk? Vel noe har vi kanskje å hente fra omverdenen selv om skandinavisk stil og naturlig treverk blir er noe av det aller heteste fremover både på DIY og på interiørfronten. Disse retningene innenfor DIY skiller seg ut som toneangivende:

Upcycling og recycling

Finnes det noe koseligere å krype opp i enn en god gammel sofa? Noe mer komfortabelt enn et par slitte, myke og godt inngåtte jeans, eller  en deilig gammel genser som nesten er blitt vasket i filler? Men hva skjer når disse tingene rett og slett er blitt FOR fillete og shabby til å brukes?

Det er da tiden er inne for å gi seg selv et kreativt DIY up-cycling spark bak!

Å redesigne gamle klær og møbler er en skikkelig het trend i utlandet, og vi ligger neimenn ikke på latsiden her hjemme heller. Mange har allerede kastet seg på bølgen med liv og lyst.

Collage_trender
Foto via Popsugar.com

 


Gamle jeans kan blir til tøffe vesker, et hageforkle, pynteputer, kurver, og mye mer. Ja, du kan til og med lage en søt kosebamse til minsten av de kasserte jeansene dine.

En gammel strikkegenser du kanskje har vasket litt for hardt kan bli en fin kurv til katten eller hunden, eller kanskje et varmende sitteunderlag til utebruk (du kan jo bare tove den litt ekstra),  eller en deilig ryggpute til stolen? Eller hva med å kle noen gamle hermetikkbokser med emene fra utrangerte gensere? Flere tips til gjenbruk av gamle gensere finner du på crookedbrains.net

Slå deg løs og tenk ut av boksen!

Her gjelder det å være kreativ og se nye og alternative muligheter med tingene. Gamle møbler kan males og trekkes om, eller du kan sy et løst trekk og legge over. Ting som normalt sett ikke egentlig kan ses på som et møbel, kan nemlig fort blir det. Og en gammel koffert kan gi utgangspunkt til en koselig stol som den du ser på bildet under.  En gammel kopp kan bli et fint fuglebrett, eller en lampe. Gamle heklede duker kan bli lekre lampeskjermer (se denne videoen), og konserveringsglass omskapes til vaser, telysholdere, fine lykter og mye mer. Og hva kan man vel ikke få utrettet med litt spraymaling til hjelp? Strengt tatt er det jo bare fantasien og fingerferdighetene som setter begrensninger for oss. Ideer til inspirasjon skal det i hvert fall ikke stå på!

Gjenbruk_ trender
Foto: via Top Teny

KREATIV GJENBRUK: En gammel koffert kan gi utgangspunkt til en koselig stol, eller puff, om du er litt fingerferdig.


Gjenbruk av jeans_ trender
Foto: via Top Teny

 ESIRKULERTE JEANS: De gamle yndlingsjeansene kan fort bli til puter til barnerommet. Katter, griser eller bamser? Samma det! De er søte uansett. Det er også denne kosebamsen som du finner beskrivelse til her  på Tusen ideer. 

Gjenbruk av jeans_trender
Foto: Hege Espeland Lygre

Flettverk og knytteteknikker

Håndlagede boller av rep, kurver, makramé-veggtepper og makrame-holdere til oppheng av planter var tilbake for fullt i 2014, og det blir i alle fall ikke mindre de neste par årene. Så nå er det bare å kaste seg over makrame-videoer på YouTube, og lære seg teknikken først som sist:

Kurver_trender
Foto via: Alisa Bruke

 

Se video av hvordan du kan lage en enkel potteholder i makramé:

… Eller spør mor! Hun lærte det sannsynligvis på 70-tallet.

6d96bb52ec2558d88877ab7cb5187484

HENGENDE HAGER: De som har levd lenge nok husker dette i fra 70-tallet, nå er det tilbake for fullt, så bare hent frem gamle makrame-kunnskaper eller lær deg det, og lag din egen hengende sukkulent-hage. Foto via Skinnylaminx.com.


de0d2c3d94f8203035fcb7a26fc62376e8649850

Flettede og håndmalte kurver

Gemma Patford lager de vakreste kurver som hun håndmaler, og disse går unna som varmt hvetebrød straks hun legger de ut for salg. Kurvtrenden ser ikke ut til å ta noen ende på en god stund, så blir du fristet til å prøve kan du jo ta en titt på Gemmas blogg og se DIY- videoen under hvor hun viser hvordan hun går frem for å lage dem . Kurver er perfekte for å lagre småting som ellers lett flyter rundt, og disse er i tillegg så dekorative at de trygt kan stå bare til pynt også om du vil! Syns du kurvfletting blir litt for komplisert kan du selvsagt hekle en kurv til småting i stedet, eller kanskje lage en aviskurv? Se enda flere kurvflett- ideer på Pinterest.

Se video som viser hvordan Gemma lager sine kurver her:

c4d6dba086b582ba31898d6a7b7bc019d1404805Veving tar helt av!

Veving har fått en renessanse  – og du kan faktisk veve slike på vev en barnevev

|Sjekker du Pinterest i disse dager, og du vil se hvordan veving av små veggtepper på hjemmelagde vevstoler, eller barnevever tar helt av.

Vi som var barn på 70-tallet har det allerede i fingrene, så her er det bare å snekre sin egen spikervev på en fjøl eller ramme, eller lage dem av en pappeske som vist hos Cratypod.com.

Og slike minitepper som du ser under blir jo som små smykker eller sukkertøy for øyet om du vil. Du kan lage dem i mange farger eller holde dem i delikat hvitt, og blande garn av ulike tykkelser og kvaliteter og flette inn ulike materialer som perler, fjær og metalliske bånd.

 

Veving _trender
Foto: Designlovefest

Vil du ha noen tips om hvordan du kommer i gang med veving av slike tepper, materialer m.m?

Sjekk disse sakene om veving på Tusen ideer:

Veving_trender
Foto: Anne Djupvik Andersen/ Weave me away

Keramikk

Håndlaget keramikk er spådd å bli stort i 2015. Det handler om å finne det helt unike, enten man nå lager det selv eller kjøper det. Dette er jo enda en av de trendene som raskt bringer oss tilbake til minner fra vår barndom og 70-tallet. Hvem husker vel ikke alle de unike, og kanskje litt rare,  skålene og figurene vi kom hjem med i fra barneskolen? Nå er kanskje tiden inne for å friske opp de gamle pottemakerkunnskapene i fra den gangen? :)

Pottene du ser under  f.eks. er laget med gamle, kjedelige terrakotta-potter som utgangspunkt. Slike får man kjøpt til en billig penge i de fleste hagesentre og møbelvarehus. Du kan selv gjøre noe helt unikt ut av slike potter, helt uten forkunnskaper om pottemakeri eller tilgang til en keramikkovn.

Det som gjør dem spesielle er at de er kledd med Silkisleire (papirleire) som er en  lufttørkende, finkornet og smidig leire som er lett å arbeide med. Når leiren er tørr kan den slipes med fint sandpapir, bearbeides med kniv og males med f.eks. Hobbylakk. Den er også velegnet for barn, så hvorfor ikke gjøre det sammen?

Mønsteret på disse potene er laget med korken på en tusjpenn. Se hele tutorialen til disse pottene hos Abeautifulmess.com

Keramikk _ trendere
Bilder via A Beautiful Mess
Keramikk_trender
Bilder via A Beautiful Mess

Abstrakte mønstre

Denne trenden er spesielt spennende, fordi abstrakt på en måte er et annet ord for «lovlig rotete». Vi ser det både i tekstiler og tapeter Hva med lage dine egne håndmalte puter med tekstilmaling? Gi deg selv lov til å leke litt med farger og splæsje i vei slik Emily Wagner har gjort med disse putene. Vil du gjøre enda mer ut av det kan du jo brodere eller applikere noe på puten i tillegg. Teknikken er for øvrig ganske kul å bruke på hvite T-skjorter også. Tekstilmaling er for øvrig ganske morsomt som dekor på Converse-skoene  – Bare prøv!

Farging og telstiltrykk_trender
Foto via Emilywagner.com

Strikking og hekling bli enda større …

Det er bare å holde fast på pinner, heklenåler og garnnøster, fordi denne trenden bare vokser og vokser. Og da mener vi ikke bare i maskestørrelse som vist i pleddet under.

Monstermasker populært på interiørfronten

Monstermasker_trender
Foto via Loopymango.com

Har du lyst til å strikke et slikt selv så finner du oppskrift det tjukkeste strikketeppet du har sett på Tusen ideer. Garnet er fra Loopymango. De har også mye annet lekkert i store masker. Garnet er dessverre ikke det billigste, men utrolig kult er det!

 … Og du kan like godt sette i gang med å hekle deg en hipp veske, først som sist!

Heklede vesker i fargerik flower-power stil, og gjerne med frynser er siste skrik og skikkelig hett på motefronten. Og den oransje veska under er da sant å si ganske lekker!  For mer inspirasjon i denne genren anbefaler vi en titt på Pinterest. Bare søk på ordet Fringe og bag, og la deg overvelde! :)

Du kan selv lage sommerens heteste mote accessoir!

Et tykt garn som egner seg til en veske som den som er vist under er f.eks. Svarta fårets » Home sweet home» garn. Her er en fin tutorial som viser hvordan du setter i glidelås og lager fôr til en heklet veske. Det er smart, så slipper ting å falle ut mellom heklemaskene. En bag som er enkel og hekle er denne hippe hobo-bagen fra favecrafts.com som du finner gratis mønster til her. NB! Oppskriften er på engelsk, men så enkel at det burde gå greit å lage den med denne engelsk – norske hekleordlisten til hjelp. Knytter du på den noen frynser nederst vil du oppnå noe av det samme uttrykket som bagen på bildet under har. Kul, ikke sant?

Har du aldri heklet før, men lyst til å lære? Sjekk Heges video-heklekurs.  

Trender_frynser
Foto via ithinkfashion.com

 

1010919-kauni-kunstgarnPå garnfronten skjer det så mye hele tiden at man knapt klarer å følge med …

Men flerfargede garn ser ut til å være en het potet en stund fremover. Og innen den genren finnes det jo utrolig mye lekkert, og mer kommer! Vi er selv ganske svake for dette kunstgarnet fra Kauni som finnes i mange lekre nyanser. Ta for eksempel en titt på oppskriften til dette søte snurreskjørtet til barn som er strikket i Kanuni med blånyanser.

Vil du forsøke å farge ditt eget garn i flere nyanser som vist på bildet under kan du ta en titt på howdidyoumakethis.com  

d372401dcc8beb0d85e8183aeee5c532c34170c8

Sjekk også denne videoen:

Nå gjenstår det bare å se hva som virkelig blir stort de kommende årene. Vi kan nesten ikke vente!

Dette var bare en liten smake bit av morsomme trender som spås å gjelde for det kommende året, og de par neste. Hva som virkelig vil slå til blant hobby- og håndarbeidsfolket kan man aldri være helt sikker på, men det er jo nettopp det som gjør det litt spennende, ikke sant?

Nå vil vi gjerne vite hva du har på agendaen i 2015! Du er hjertelig velkommen til å dele bilder, inspirasjon og ideer, på Tusen ideer!

SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Hekling, Hobby, Strikking