Bestemorsruter er som poteten

Mary-Ann Astrup
kommentarer

BIKs20120120-9954Bestemorsruter – de single garnnøsters redning?

Har du noen gang kjøpt et garnnøste bare fordi du forelsket deg i fargen og strukturen? Det har jeg! Jeg bare måtte ha det, men hadde egentlig ikke noen klar idé om hva jeg skulle lage av det. Garnet bare lå der, mykt og fristende – og vips så var det gjort!

 

Resultatet av denne svakheten er en noe velfylt garnhylle, men innimellom blir det faktisk også til noe, selv om det kan gå litt i rykk og napp. Men rester blir det hos meg uansett, så i dag vil jeg gi en liten hyllest til bestemorsrutene, som mer enn en gang har blitt redningen for både single, halve og kvarte garnnøster. For kaste garn det gjør vi jo selvsagt ikke!

Bestemor er som poteten

Disse rutene som finnes i ulike varianter er perfekte til å få brukt opp rester, og de blir fine i nær sagt all verdens fargekombinasjoner. Du kan lage alle de tradisjonelle tingene som slumrepleddpledd og sengetepper av dem, trekk til møbler, puter og lampeskjermer. Og sist, men ikke minst du kan lage originale og fargerike klær som ingen andre har maken til.

Bestemorsrutene er raske å hekle, og man kan lage ting som et fellesprosjekt med flere andre om man vil. På både barneskolen, ungdomsskolen og videregående heklet vi ruter til fine pledd som ble loddet ut til veldedige formål. og gutta deltok også. Riktignok var ikke alle rutene like store, og heklefastheten nokså tilfeldig, men en dyktig håndarbeidslærer reddet det meste med litt kløktig sammenhekling som skjulte de veste skavankene, og alle lappene ble med.

 


Kreativ med influensa i kroppen

I vinter fikk jeg en langvarig influensa, og derved også en skikkelig god unnskyldning for å kroe meg godt ned på sofaen, under et vakkert arvet pledd i bestemorsruter. Da feberen endelig slapp taket fikk det fargerike pleddet meg til å tenke på hva jeg skulle gjøre med alle de nydelige, single nøstene jeg har impulshandlet. Kanskje det var på tide å få gjort noe med dem? Problemet var at lysten til å lage noe var mye sterkere enn energinivået på det tidspunktet, men bestemorsruter krever ikke så mye tankekraft, og straks man er ferdig med en rute er arbeidet lett å legge ifra seg, men også lett å ta igjen når man har en ledig stund. Denne typen håndarbeid er også ypperlig å ha med på toget, bussen og i bilen (når man ikke kjører selv, vel å merke).

Kan vokse frem underveis

Man trenger jo heller ikke å ha en klar plan med dem når man setter i gang å hekle dem, men det er sikkert ikke noen ulempe om man har det. Jeg hadde altså ikke det, og det var også lenge siden jeg hadde heklet, men etter å ha skaffet meg noen gode ergonomiske heklenåler forrige høst ble det mer fristende å sette i gang igjen. Det går også an å fikse på de gamle heklenålene og gi dem et ergonomisk skaft ved hjelp av f.eks. Fimo leire.

Det beste var at jeg nesten glemte hele influensaen mens jeg heklet ruter, og det sies jo at alle former for repeterende håndarbeid har en terapeutisk virkning, så kanskje det til og med fikk meg til å bli raskere frisk?

Og så var det monteringen …

Å sette sammen rutene etterpå er vel egentlig den minst morsomme delen, spør du meg. Men på den annen side, så er det kanskje den mest kreative delen, fordi det er nemlig da du kan forme det du velger å lage. Jeg har fremdeles ikke rukket å bestemme meg for hva de rutene jeg heklet i vinter skal bli til (jo da, noen er en smule tregere enn andre), så nå er det «full rulle» med research på Pinterest og Instagram og diverse andre steder som er godt egnet for inspirasjon. Og hvem vet, det blir kanskje ikke dette prosjektet fullført før neste gang influensaen herjer?

Hjemmet - slik det var

Inspirasjon fra gamle blader og bøker

Nylig arvet jeg en bunke med herlige hekle- og strikkeblader fra 60- og 70-tallet, og i disse var ikke rutenes bruk begrenset til   tepper og ponchoer! Og mer hemningsløse fargesammensetninger skal man vel lete lenge etter.

Jeg fikk også nettopp et eksemplar i hendene av den nylig utgitte boken, Hjemmet slik det var, som gir oss et tilbakeblikk på det meste som skjedde på den tiden, inklusive det fantasifulle håndarbeidet på 70-tallet. Dette vertinneskjørtet, og en poncho i samme stil, er nok ikke helt i min gate, må jeg innrømme, og det er heller ikke laget i bestemorsruter. Men ruter er det jo, og ideen kan jo brukes til bestemorsruter også om man vil.

Designerruter

Flere av dagens kjente designere grep for et par år tilbake til de heklede bestemorrutene da de skapte sine kolleksjoner, og disse er fine å skjele til om man vil lage et bestemorsruteplagg. Blant disse var Paul Smith som på sine visninger for to år skapte stor begeistring med sine fargerike rute-plagg.

Jeg må innrømme at jeg tidligere tenkte at det var litt harry med hekleruter i klesplagg. Men det kan man vel ikke si om Paul Smiths kreasjon med vid turtleneck som vises under her? Vel, kanskje ikke helt min stil, for det har jeg ikke den rette kroppen til, men kjolen er jo riktig flott for den som har det.

Bestemorsruter
Design Paul Smith

Raskt å lage …

Da er det vel kanskje mer sannsynlig  at det blir noe som går raskt å lage, slik som en enkel sommertopp ala disse som jeg som jeg fant i det arvede 70-tallsbladet? Det er sikkert fort gjort. Eller hva tror dere?

Bestemorsruter
Heklemote fra 70-tallet.
Bestemorsruter
Foto via Lost in Paris.

Toppen som går ned i en spiss i fronten fikk jeg tak i en gratis oppskrift til, via Lost in Paris.

Et lite dypdykk på Pinterest

Det finnes forresten massevis av fine gratisoppskrifter på ting man kan lage av bestemorsruter, eller mormorruter og oldemorsruter som de også kalles. Kjært barn har mange navn. Ved å søke på granny square crochet clotes på Pinterest kom det opp så mange fine ideer at jeg kunne blitt sittende og se på dem i flere dager, om jeg bare hadde hatt tid til det. :)

Det har jeg dessverre ikke, men noen godbiter jeg kanskje tror jeg kan klare å lage fant jeg.

Jakke med hette

Denne ser ikke alt for krevende ut å sette sammen (tror jeg) og den ser ut til å være laget etter «kimonoprinsippet». Hvert erme trenger 20 ruter á 15×15 cm, hetten 12 ruter, og hoveddelen ca. 88 ruter. Obs! Dette må tilpasses etter egne mål, da det selvsagt kommer an på lengden og bredden på kroppen. Jeg må nok hekle noen ruter til om jeg skal lage en slik. :)

 

Bestemorsruter
Foto: Lost in Paris/ Kitch Bitsch

Eller kanskje en lang sommerkjole?

Hmm… Den lange kjolen under i hippie-gypsie stil er vel heller ikke den verste utfordtringen? Men mine ruter er noe mindre enn de som vises her, så da må det nok i så fall hekles noen omganger til på hver. Godt det er et helt år til neste sommer, så kan det hende jeg rekker å lage en. :)

Bestemorsruter
Foto: Lost in Paris/ Kitch Bitsch
Bestemorsruter
Foto: Lost in Paris/ Kitch Bitsch

Min vinner ble en vintagejakke …

Aller best av alt jeg fant  var nok likevel vintagejakken på bildet under. Den er et unika fra Calamity trading. Dessverre var den allrede solgt, ellers hadde jeg like godt kjøpt den på flekken! Nå får dette bildet duge som inspirasjon til en egen jakke i stedet.

Er det ikke herlige farger?

Det kan i alle fall bli riktig lekkert sammen med alle de sorte plaggene jeg har i skapet. Da er det vel bare å kjøpe inn noe oransje garn (den eneste fargen jeg ikke hadde i fra før) og hente frem heklenåla igjen.

63c5d9bc2f291b380784cc8acff32dfc
Foto: Calamity trading

Har du heklet noen plagg i bestemorsruter?

Del gjerne bilder med oss på Facebook, Instagram #bestemorsruter #tusenideer, eller i kommentarfeltet under dette innlegget.

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Hekling

Annonse