4 kjempegode grunner til å lære å strikke

Mary-Ann Astrup
kommentarer

russel crowe knitting

KASTET MASKEN? Kjekkas og machoskuespiller Russel Crowe (47) smeltet våre hjerter iført metallbrynje i filmen Gladiatoren. Nå ser det ut som han prøver å strikke seg noe lignende med et underlig pinnegrep, og bør reddes fra seg selv før noen blir skadet. Han skal ha for forsøket

 

GREAT CELEBRITY SOCIAL NETWORK PICTURES!
STRIKKETERAPI?: Cara Delevingne ble oppdaget med nye hobby, backstage under årets London Fashion Week. (Foto: Scanpix NTB).

Hva har kjendiser som Julia Roberts, Uma Thurman, Sarah Jessica Parker, Eva Longoria, Hudson, Cara Delevingne, Geri Halliwell og Russel Crowe til felles?

Jo, de stresser ned med strikketøyet mellom øktene. Og kanskje er det noe flere bør gjøre litt oftere?

… Og de er ikke de eneste som teller en rett, en vrang! Kjekkaser som Russel Crowe, Ryan Gosling og Chris Martin har for lengst erklært at de også strikker for å koble av. Strikking er nå en hypertrend innen håndarbeid, men selv på bestemors tid, ble noen av datidens store Hollywoodstjerner observert strikkende i mellom filmopptakene. Greta Garbo, Ingrid Bergman og Bette Davis var blant dem, som dro fram strikkepinnene i ledige stunder.

Og hvor mange er det ikke av oss vanlige dødelige som best slapper av med et strikketøy mellom hendene?

Nå får vi full støtte fra forskerhold. Strikking kan nemlig i følge nyere studier fungere som en naturlig antidepressiva, redusere stress og beskytte hjernen mot alders-demens. (Kilder: Canadian Living, British Journal of Occupational Therapy, Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine, Department of Psychiatry Warneford Hospital Oxford, Web MD)  

FWRO

STRIKKE-SPICE: Eks Spice Girl Geri Halliwell (39), sier at hun begynte med strikking i forbindelse med en tur til New York. Kanskje strikker hun er litt for kort kjole til sin datter Bluebell Madonna? (Foto: Bulls).

4 gode grunner til å finne frem strikketøyet:

1. Du blir roligere og gladere:

Og det er enda bedre hvis du gjør det i sammen med andre! I en studie publisert i  British Journal of Occupational Therapy hevder forskere at det er en signifikant sammenheng mellom hvor ofte man strikker og følelsen av å være rolig og glad. Videre hevdes det at: De som strikker hyppig rapporterer høyere kognitiv funksjon. Dessuten konkluderer studien med at strikking i en gruppe viktig: «Strikking i en gruppe påvirket betydelig personens oppfattelse av lykke, og bedret sosial kontakt og kommunikasjon med andre»

Actress Eva Longoria relaxes in between takes of her hit TV show "Desperate Housewives"

EN PAUSE FRA FRUSTRASJONENE? Eva Longoria slår i hjel tiden ved å strikke, spise og kose med hunden sin. Lite desperat virkelighet, altså. Også Frustrerte fruer-kollega Felicity Huffman stresser ned med garn og pinner mellom opptakene. Forhåpentligvis fører hobbyen til at de er mindre frustrerte privat enn som rollefigurene Gabrielle og Lynette. (Foto: Bulls)

2. Strikking fungerer som en slags meditasjon:

Leger ved Massachusetts General Hospital BensonHenry institute for Mind Body Medicine, fant ut at meditasjonslignende aktiviteter reduserer blodtrykket. Gjennom sine studier har, Dr. Herbert Benson også funnet ut at det å skape noe gir en avspenning, og at det å gjenta ord, uttrykk eller bevegelser som man gjør i f.eks. tai chi, yoga og strikking kan være gunstig for de fleste. Det kan også hjelpe til i behandlingen av personer med spiseforstyrrelser.

3. Kan hjelpe til i behandlingen av angst hos personer med spiseforstyrrelser:

I en slik studie, ble også personene bedt om å rapportere om virkningene av strikking på sine psykologiske tilstander. Syttifire prosent av pasientene sa at det minsket intensiteten av fryktfølelse og at det hjalp dem med å tømme tankene og bli mindre opptatt av problemene rundt spiseforstyrrelsen.

4. Kan hindre demens:

En studie ved  Mayo klinikken har vist at aktiviteter som strikking, lesing og quilting, sammen med andre sosiale aktiviteter man driver med midt i livet, kan minske risikoen for at folk utvikler demens i 70- eller 80-årsalderen.

BULLS 1xhb9 Parker Jessica Sarah

STRIKKING MOT SMÅSPISING: Sarah Jessica Parker (47), mest kjent som sexspaltisten Carrie Bradshaw i HBO-serien Sex og singelliv. Kollega Kristin Davis (47), som spilte Charlotte York i samme serien, har sagt at hun begynte å strikke som et alternativ til småspising mellom måltidene. Hvorfor ikke? (Foto: Bulls)

37393

FÅTT SVING PÅ PINNENE: Uma Thurman hadde en imponerende teknikk med samuraisverdene i filmene Kill Bill 1 og 2. I fritiden håndterer hun strikkepinnene like godt. Uma sverger til den hippe garnbutikken Purl i New York.


Bokforside Knit for health and wellness
Knit for Healt & Wellness

For mer informasjon om fordelene med strikking, sjekk ut

Craft Yarn Councils video

Strikking for helsen og velværets skyld: En ny E-bok, Knit for Healt & Wellness, som kan kjøpes på amazon.com beskriver også fordelene ved strikking. Forfatter av boken er terapeuten Betsan Corkhill. Hun forteller blant annet hvordan man kan få et mer fleksibelt sinn av å strikke.

Har du lyst til å lære å strikke?

Sjekk disse videoene som viser deg alt du trenger, trinn for trinn

SE Kommentarer

Kommentarer

Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO
Strikking