17. november – Verdens prematurdag

Redaksjonen
kommentarer
_DSC4621-Prematurteppe_Verdens prematurdag
Foto: Geir Arnesen

Den 17. november er Verdens prematurdag, og den feires over hele verden. Mange kjente landemerker verden over blir farget med lilla lys denne kvelden. Her hjemme er b.l.a Telenor arena og Keplerstjernen ved Gardermoen blitt lilla.

Vår gjesteblogger Tove Fevang, som også er godt kjent i de fleste håndarbeidsmiljøer i landet er også sterkt engasjert om leder i Amandaprosjektet hvor flittige strikkere fra hele landet bidrar med varmende tepper, luer og mye mer til alle prematuavdelinger i Norge. Hennes bidrag til denne dagen er et vakkert prematurteppe med oppskrift til deg som har lyst å strikke et selv.

Teppet som er kalt Oscar og Nicolay babyteppe, etter hennes nydelige tvillingbarnebarn, som også ble født for tidlig for en del år tilbake. Guttene er i dag blitt to friske og aktive krabater, så alt gikk heldigvis godt med dem.

Tove og hennes kompanjonger i alle lokalavdelinger, gjør en fantastisk innsats med å strikke, vaske innlevert strikk og distribuere alt videre til sykehus over hele landet. Dette blir satt utrolig stor pris på, og prosjektet har etter hvert også vokst seg dypt inn i manges hjerter. Disse varmende gavene som blir gitt videre til sykehusenes disposisjon blir satt utrolig stor pris på både av sykehuspersonalet, og ikke minst av foreldrene til alle de sarte, små som kommer så alt for tidlig til verden. Det betyr mye å bli vist denne omtanken i det som er en tøff tid med mye usikkerhet for de nybakte foreldrene. For mange strikkere betyr det også svært mye å få lov til å kunne være med å gi sitt bidrag, og kunne hjelpe på denne måten.

Alle de flotte teppene og luene, samt mammakluter og små, strikkede votter og leker hjelper de små premature eller nyfødt syke som har fått en tøff start på livet til å holde bedre på varmen, og dette er derfor også blitt et svært viktig birag til alle landets nyfødtintensivavdelinger. Les mer om Andaprosjektet her.

Strikk et teppe du også

I anledning markeringen av Prematurdagen er også dette vakre teppet strikket i lilla som er prematurfargen. Teppet er laget så enkelt at også den som ikke er en fullt så dreven strikker også skal kunne strikke det.

Du finner strikkeoppskriften på OSCAR OG NICOLAI BABYTEPPE på Toves blogg 

_DSC4501-Prematurteppe (2)__verdens prematurdag
Foto: Geir Arnesen

Les også: Masker med mening – strikk luer og sokker til prematurbarn

I forfjor hadde vi lue og sokkedugnad i samarbeid med Amandaprosjektet, og her kan du lese mer om dette. Gratis oppskrift på lue og votter finnes her.

DSC2465_sokker og luer_verdens prematurdag

Amandaprosjektets vottedugnad 

I 2015 hadde Tusen ideer også en vottedugnad i sammen med Amandaprosjektet, og de nydelige vottene som ble strikket landet over kan du finne oppskriften på her: Gratis oppskrift på små votter

Amandaprosjektets vottedugnad_verdens preaturdag
Foto: Geir Arnesen

Les også: Strikkede gaver som varmer prematurbarn

Noen kommer til verden litt før tiden, og trenger ekstra pleie og omsorg på ulike sykehus rundt om i landet. Til disse små strikker mange damer fra hele Norge et teppe, -lue, -votter og -sokker i ull eller alpakka. Dette varmer både de bittesmå prematurbarna, og foreldrene deres. Gratis oppskrift på Amanda-bamser finnes her.

DSC2677-640x426_bamser_verdens prematurdag
Foto: Geir Arnesen

Har du hørt om mammakluter?

En mammaklut legges på mors bryst så den får ”mammalukt” på seg, før barnet får den inn i kuvøsen for å ta på den og kose med den. Har du lyst til bidra ved å strikke en klut eller flere kan du lese mer her om hvorfor dette er en god idé. I 2015 hadde Tusen ideer også en Gratis oppskrift på mammakluter som finnes her. Oppskriften er lage av Tove Fevang.

DSC7310-640x520_mammakluter_Verdens prematurdag
Foto: Geir Arnesen

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Strikking

Annonse