10 gode vaskeråd for ulltøy

Kristin Jøtun
kommentarer

Vaskeråd_ull

Ull er en animalsk fiber og den må alltid vaskes med et vaskemiddel som er beregnet for ullfiber. Det mest kjente vaskemiddelet i Norge er Milo, men det finnes også andre vaskemidler for ull som er godt egnet.


Her får du 10 vaskeråd som gjør at ulla di holder seg fin i mange år fremover:

Vaskeråd ull

1. Fyll aldri maskinen for full.

2. Har du ikke så mange ullplagg du skal vaske? Da kan du gjerne fylle maskinen opp med andre tekstiler som bare trenger en liten oppfriskning.

3. Bruk alltid et vaskemiddel som er beregnet på ull. Vanlige vaskemidler inneholder enzymer som kan skade ullfibrene. Det er derfor viktig at ull vaskes med et ph-nøytralt vaskemiddel uten enzymer og blekemidler for å bevare ullens egenskaper.

4. Mange klær og andre tekstiler inneholder flere fibre i samme plagg. Selv om tøyet bare skulle inneholde 10 % ull, må de vaskes med tøyvaskemiddel beregnet på ull. En skal alltid ta hensyn til den svakeste fiberen i plagget, som er ull.

5. Etter vask kan det være lurt å strekke plaggene med jevne bevegelser tilbake til riktig fasong og størrelse.

6. Har du behov for desinfisering av ull kan du småkoke ullen i kjele med rent vann i ca.10 minutter. Men pass på at plagget ligger helt stille, og at du ikke rører det eller plagget er i bevegelse.Ellers tover ullen seg, og den krymper.

7. Ulltøy tåler godt å sentrifugeres, selv 1400 omdreininger går fint. Så sentrifuger alltid til slutt, også om du håndvasker. Men pass på å strekke litt i plagget, før du legger det til tørk.

8. Har den hvite ullgenseren din blitt gul eller grå? Da kan den legges i lunkent vann med litt Domestos fresh. Domestos Fresh inneholder ikke klor, men hydrogenperoksid som ikke skader ullfiberen.

9. Ull tåler høyere temperaturer så lenge ullplaggene ligger stille. Da vil ikke temperatur ha noen betydning, og ulltøyet vil ikke krympe. Men det er ingen grunn til at ull skal vaskes på høyere temperatur enn 40 grader. Skulle du av en eller annen grunn ønske å desinfisere ullen, kan du legge ulltøyet i en stor kjele og koke opp uten bevegelser, og ikke røre den, før du skyller den i lunkent vann.

10. Ull er en type fiber som sjelden blie veldig skitten, så ikke vask ulltøyet for ofte. Prøv heller å lufte plaggene innimellom. Dette gjelder tykkere gensere, og ikke ulltøy du har rett på kroppen og som du svetter i. Er du så uheldig å søle på ullplagget er et godt tips å fjerne søl på ulltøyet, før det blir en flekk som har satt seg fast.

Trenger du flere vaskeråd og råd om flekkfjerning? Eller lurer du på hva du skal ha til middag i dag? Ta en titt på Husmorlykke.no

Kristin JøtunInnlegget er levert av Kristin Jøtun og Husmorlykke.

Kristin er Norsk Ukeblads matskribent, og utdannet faglærer i ernæring, helse og miljøfag. Hun har lang erfaring som lærer i videregående skole, samt fra Matprat, Lilleborg og Egmont Publishing. Kristin driver bloggen Husmorlykke og finnes også på Instagram/Husmorlykke og Facebook/Husmorlykke.

Kommentarer
Inspirer andre med dine instagrambilder tag bildene med #TUSENIDEERNO

Kommentarer

Siden fortsetter under annonsen

Nyttig info

Annonse